Insändare

Jens skriver i Östran 140402

[su_spacer]

Earth Hour, alfahannar på Krim och varför yngre borde ta plats i politiken.

I Lördags blev jag inbjuden av Kalmar Ungdomsråd till deras “firande” av Earth Hour 2014. Ute släcktes gatubelysningen, inne på fiket var det också nedsläckt och med kaffe, livemusik och tända ljus uppmärksammades världens största miljömanifestation på ett mycket värdigt sätt. Men “fira” är väl just inget bra ordval när manifestationen finns till för att uppmärksamma ett klimathot som, enligt FN:s klimatpanel IPCC, har gått från att vara just ett hot till att ha blivit en realitet med smältande polaris, värmeböljor, torka och alltmer ostadigt väder. Och värst drabbade är människorna i de länder där översvämining betyder hemslöhet och torka betyder svältkatastrof.

I Sverige visar statistik från SCB att användandet av kolkraft ökade med 46% under 2013, som en direkt följd av högeralliansens avskaffade koldioxidskatten. Utanför Sveriges gränser verkar världens mäktigaste alfahannar hellre ägna sig åt kukmätning på en halvö vid Svarta havet än att göra något åt det globala klimathotet. Jag och många med mig i min ålder skulle bara vilja örfila en hel generation makthavare och vråla “SKÄRP ER!! Ta tag i dom verkliga problemen, NU!”

Men nog finns en ljusning trots allt. I en undersökning riktad till svenskar i åldern 15 – 25 år gjord av Världsnaturfonden WWF svarar två tredjedelar av de tillfrågade att de tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att det parti de röstar på satsar på klimatfrågan. Så det är nog dags nu. Dags att bygga ut kollektivtrafiken och göra den gratis istället för att lägga pengar på dyra parkeringshus i centrum. Dags att införa vegetariska dagar i skolan istället för att fanatiskt värna om rätten att äta kött. Dags att renoverar upp slitna hyreshusbestånd så de förbrukar mindre energi istället för att subventionera tillbyggnader på de bättre bemedlades villor genom ROT-bidrag. Eller är det kanske dags för en ny generation att ta plats i politiken?

“Om klimatet hade varit en bank så hade det varit räddat nu” sa Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets kongress 2012 om beslutet att avsätta vansinniga mångmiljardbelopp för att rädda Euron och storbankerna ur finanskrisen. Politik handlar om prioriteringar brukar det heta. Dagens makthavares prioriteringar oroar mig, inte de kommande generationernas.

Jens Körge – Vänsterpartiet Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk