Insändare

Dagens debattartikel i Barometern.

 

Jämställdhet – inget vi kan välja bort!

 

 

Vi ser nu hur klyftorna ökar i samhället, inte minst mellan kvinnor och män. Inkomstskillnaden ökar. Kvinnor tar större ansvar för hem och barn och tvingas ofta ta hand om äldre anhöriga när samhällets stöd inte räcker till. Hårdast drabbas kvinnor med låga inkomster, deltidsarbetande och ibland med otrygga anställningar. Kvinnor är oftast dåligt representerade i företagsstyrelser och olika beslutande församlingar. Kvinnor är i högre än män utsatta för våld i nära relationer.

 

Regeringens politik ökar på klyftorna. Svensk Kvinnolobby gjorde nyligen en jämställdhetsanalys av den borgerliga regeringens budget och konstaterade att inget i princip hade hänt, ett pinsamt dåligt resultat.

 

 

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Vi arbetar för ett samhälle där det är rättvisa mellan kvinnor och män. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att vara aktiva samhällsmedborgare och forma villkoren för sina liv. Det handlar om ett jämlikare samhälle där klassklyftorna minskar och verklig jämställdhet råder. Det handlar om en arbetsmarknad med jämställda löner och med jämställd representation i företag, organisationer, politik, osv. Det handlar om att dela lika på ansvar för barn, hem och fritid och ett samhälle där kvinnor inte utsätts för mäns våld. Jämställdhetsfrågorna handlar om makt, delaktighet, inflytande, utbildning, betalt/obetalt arbete och kroppslig integritet. Jämställdhet för oss är en absolut nödvändighet för att utveckla en kommun och ett demokratiskt samhälle. Det är en rättvisefråga, en demokratifråga och en utvecklingsfråga på samma gång. Det är inget vi kan välja bort!

 

 

I Kalmar kommun har vi under flera år arbetat hårt med jämställdhetsfrågorna. Det har varit många framgångar, men också tillfällen när vi har fått backa, samla upp, utbilda, ta nya beslut och sedan gå vidare. Vi har lärt oss och lär oss fortfarande mycket. Anställda och politiker har suttit på skolbänken och fått kunskap och också fått pröva sina värderingar om jämställdhet.

 

När vi nu summerar ser vi att arbetet har varit framgångsrikt och också uppmärksammats nationellt. Resultatet beror naturligtvis mycket på alla de som arbetat hårt med frågorna, men också att vi som politiker bestämt att Kalmar ska vara en jämställd kommun med jämställdhetssäkrad kommunal verksamhet.

 

 

Arbetet med Hållbar Jämställdhet i Kalmar kommun går från medvetenhet till handling och visar på många konkreta resultat i den kommunala verksamheten. Det handlar om bemötande och verksamhet i förskolan, fritidshemmet och skolan. Det gäller att få service och omsorg samt tillgång till fritidsaktiviteter på lika villkor oavsett kön. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. All planering av bostäder och transporter ska ske med jämställdhetsglasögon. Vi ökar kraftigt kunskapen om betydelsen av en jämställd kommun. Vi inför rätten till heltid för anställda, ordnar barnomsorg på kvällar-nätter och ökar stödet till Kvinnojouren. Listan kan göras lång.

 

 

Mycket handlar om vår resa mot verklig jämställdhet. En resa för oss politiker, för den som är anställd i kommunen, men också en resa för den som bor i kommunen. En resa som bara har startat. Så följ med – arbetet har bara börjat!

 

 

Bertil Dahl (V), kommunalråd

 

Liselotte Ross (V), politisk sekreterare

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk