Insändare

Svar på replik från I Hillmansson (FP) om Kalmar Cykelstad 140416

[su_spacer]

Vänsterpartiet står för en politik som bygger på omtanke, rättvisa och solidaritet. Vi ser att det finns orättvisor och klyftor i samhället som gör människor ofria. Vänsterpartiet har en politik som vill ändra på detta.

Därför föreslår vi t.ex. fria resor för barn/ungdomar och personer med barnvagn och fria resor för pensionärer under lågtrafiktid. På sikt är målet en helt gratis kollektivtrafik. Detta ger människor ökad frihet.

Folkpartiet vet säkert att Vänsterpartiet under flera år har varit drivande i utvecklingen av Kalmar cykelstad.

Resultat ser vi i form av vägvisning, utbyggt cykelvägnätet, bättre underhåll och vinterväghållning. Arbetet fortsätter med bättre cykelparkering och fortsatt utbyggnad av cykelvägnätet i hela kommunen. Målet 2020 är att 50 % av resorna i Kalmar tätort ska ske till fots, med cykel eller kollektivtrafik.

Majoritet har tillsammans med näringsidkarna i centrum genomfört ett utvecklingsarbete för Kalmar City. Omfattande förslag finns med investeringar på 10 miljoner kronor för utveckling av citykärnan.

Områdets alla kvalitéer i form av kulturhistoria, affärsutbud, evenemang, bostäder och mötesplatser ska lyftas fram. Näringslivet har lyft frågan om öppettider och avgöra själv frågan.

Vi kan upplysa Folkpartiet om att det finns 2775 parkeringsplatser på Kvarnholmen. Antalet platser är ingen stor fråga i arbetet med Kalmar City. Frågan om tillgänglighet genom P-ledningssystem, avgiften och P-tiden har större betydelse. Vi investerar nu i ett P-ledningssystem och kontinuerlig översyn av avgift och P-tider för att optimera parkeringssystemet.

Åtgärderna innebär att den som behöver det har god tillgänglighet till centrum med bil. Den stora vinsten blir att många fler genom bra kollektivtrafik och goda cykelvägar får bättre tillgång till centrum. Cyklister är också ”goda konsumenter” i cityhandel enligt handelns utredningar.

Bertil Dahl (V), Liselotte Ross (V), Lars Holmberg (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk