Insändare

Elsa svarar på debattinlägg om rätten för barnmorskor att neka till att utföra abort i Östran 140214

 

Svar till Noomi Wohlin-Oscarsson från onsdagens tidning om att låta barnmorskor slippa abort.

Jag är den första att hålla med dig om att de stora problemen inom vården är de stora besparingarna, indragningarna av vårdpersonal och de stängda vårdplatserna. Jag håller även med om att vi behöver en ny regering med ny politik! Jag håller dock inte med om parallellen du drar till barnmorskors rätt att neka medverkan vid abort.

När en väljer att bli barnmorska så innehåller det yrket en rad uppgifter som en direkt åtar sig, däribland abort. De handlar inte om barnmorskors rätt att själva välja vilka uppgifter de vill åta sig eller inte, som lärare kan jag till exempel inte välja bort vissa uppdrag för att de inte passar mig, jag har åtagit mig läraryrket med allt vad det innebär. Det handlar om att den gravida kvinnan själv ska kunna välja vad som är det rätta för hennes kropp och liv. Genom nekande barnmorskor läggs en enorm tyngd på den gravida kvinnan för att försvara sitt eget handlande inför andra. Detta kan leda till att kvinnan väljer bort abort och barnet föds då in i ett liv där hen inte är önskad. Jag ser inte detta som något att föredra.

Du avslutar med att skriva att det behövs varma hjärtan som vill hjälpa istället för att stjälpa. Problematiken här är att du på detta sätt bestämmer på vilket sätt det är rätt att hjälpa. Vad som är hjälp borde bestämmas av den person som behöver den.

Elsa Berg (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk