Insändare

Jens, Bertil och Liselottes insändare i Östran 140201

Maktlistan – en spegling av maktens fördelningen.

I onsdags presenterade Östran topp 5 på sin årliga Maktlista där länets 50 mäktigaste personer rangordnas. Det är direktörer, politiker, klubbchefer och redaktörer. Personer med makt och inflytande över både människor och pengar. Av 50 listade återfinns 38 män och 12 kvinnor. Högst placerade kvinna är Lena Hallengren (S) på 6e plats. Först på plats 13 hittar vi listans 2a kvinna Malin Almqvist (M).

Att Östrans maktlista inte är någon vetenskaplig avhandling är vi medveten om och vi vet heller inte efter vilka premisser personerna blivit invalda på listan, men vi tycker den speglar ett stort problem som finns i länet, i landet och i världen.

Av länets 50 mäktigaste är alltså 38 män. Av Sveriges riksdagspartiers 9 ledare är 7 män. Andelen män i svenska börsbolags styrelser är mer än 3/4. Av EU-parlamentets alla ledamöter är ca 2/3 män. Ungefär 99% av världens tillgångar ägs av män. 

Beror dessa fakta på att kvinnors maktgen är mindre utvecklad? Eller är fördelningen ett resultat av rådande maktstrukturer?

Tror du på det senare och dessutom tycker det är fel har du kommit till feminismens kärna. Att kalla sig feminist är att man erkänner rådande maktstrukturer mellan män och kvinnor och att man vill göra något åt det. Märkvärdigare än så är det inte.

Det är med stor stolthet vi representerar ett parti som ser feminismen som en lika självklar del av sin ideologi som socialismen och den ekologiska grunden.

Bertil Dahl

Jens Körge

Liselotte Ross

Vänsterpartister i Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk