Insändare

Insändare i Östran 140124

892337_10153690471665858_1867896011_o MAX:s personalutskick är osmakligt-men inget nytt.

MAX:s personalutskick är osmakligt-men inget nytt.

 

Det uppmärksammade utskicket som snabbmatskedjan MAX:s vd Richard Bergfors och hans vice Christoffer Bergfors skickat till företagets alla anställda är i grunden osmakligt och djupt olustigt. I egenskap av arbetsgivare och därmed i maktposition försöker man påverka sina anställda hur dom ska rösta i valet i höst genom att insinuera att jobbet är i fara. För det är precis vad dom gjorde.

Det är lätt att avfärda det hela som en groda i ett Månadsbrev, men det här är ingen ny taktik som stora företags ledningar använder mot sina anställda. Ju dystrare framtidsbild man lyckas måla upp för sina anställda. Desto räddare blir de anställda att förlora sina jobb och vips så är maktförskjutningen fullbordad och löntagaren blir därmed mer “lätthanterlig” i löneförhandlingar, omorganisationer och nu även rörande hur man vill att dom ska rösta. Kort sagt – ju kärvare man får det att låta, desto mer vinst kan man plocka ut.

Och visst överdriver bröderna Bergfors när man påstår att företaget riskerar att gå mot “en fullständig katastrof”. MAX går ju bra. Riktigt bra. Enligt DI omsattes 2012 1,6 miljarder och vinsten landade på 126 miljoner och enligt utskicket blev 2013 ännu bättre, med rekord både i resultat och försäljning. Dom allra flesta av oss förstår att MAX inte kommer gå i konken över en röd valseger till hösten. Hamburgare är ju gott.

Men visst finns där en poäng. En röd fördelningspolitik har inte McDonald:s och MAX:s vinster som högsta prioritet. Snarare kommer resurser och satsningar läggas på vård, skola, omsorg och en grön energiomställning.

Jens Körge (V) Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk