artikel

Sänkt skatt men mindre i plånboken

Pensionärerna får betala för finanskrisen. Man har varit med och byggt upp Sveriges välstånd med arbete och nu får man betala med sänkta pensioner. Man förstår varför regeringen gärna vill marknadsföra sin skattesänkning hellre än att tala om vad pensionärerna får i plånboken, för där blir det ju mindre framöver.

I budgetpropositionen föreslår den borgerliga alliansen att skatten sänks för dem som har ålderspension. Förslaget innebär att den som har en genomsnittlig inkomstpension får skatten sänkt med runt 2 000 kronor på ett år. Samtidigt slår bromsen i pensionssystemet till nästa år och sänker den genomsnittliga pensionärens inkomst med 4 300 kronor före skatt.

Anledningen till att nödbromsen dras åt i pensionssystemet är den ekonomiska krisen. Systemets skulder överstiger tillgångarna och då skrivs pensionerna inte upp på vanligt sätt. Detta visar att det rådande pensionssystemet är sjukt i grunden. Vi behöver ett nytt system, en reformering av det som fanns innan de borgerliga partierna tillsammans med Socialdemokraterna drev igenom det nuvarande. Förändringar måste ske på åtminstone två sätt.

För det första handlar det om hur man förtjänar sin pension. De stora förlorarna i det nuvarande pensionssystemet är LO-arbetare och kvinnor som grupp. Den som tvingas till arbetslöshet eller sjukskrivning, vilket är vanligt bland LO-kollektivets medlemmar, drabbas i det nuvarande systemet direkt genom sänkt pension. Systemets syfte påstås vara att motivera arbetstagare att skaffa sig högre pension genom att arbeta längre. Men människor med låga löner, arbetsuppgifter som sliter ut kropp och själ och med stor andel dubbelarbete orkar sällan arbeta ens till 65 år. Det gör att möjligheten för en metallarbetare eller en undersköterska att höja pensionen genom ytterligare års förvärvsarbete förblir teoretisk. Den diskriminering som drabbar kvinnor på arbetsmarknaden reproduceras i pensionen eftersom denna anpassats efter ett manligt arbetslivsmönster. Kvinnor utför mer obetalt arbete och har därför mindre utrymme för lönearbete. Kvinnor arbetar oftare än män deltid och betalar därmed för sin egen arbetstidsförkortning med lägre lön och pension. En ordning mer lik den som fanns i ATP-systemet där de 15 bästa av 30 arbetade år låg till grund för pensionens storlek behöver införas.

För det andra är det dags att sluta spela på börsen med pensionärernas pengar. Att pensionssystemet bygger på orealistiska förväntningar på aktiemarknaden blir allt tydligare. Genom kapitalismens kris med börser som rasar, kvartalskapitalister som inte har is i magen – något som storfinansen kräver av småspararna – har AP-fondernas värde sjunkit med runt 200 miljarder kronor. Till detta kommer premiepensionen (PPM) där vi alla kan spekulera bort en del av vår pension. Premiepensionen har gått back sen den infördes och dess värde sjönk förra året med 34.5 procent, allt medan de förvaltande kapitalinstituten har tjänat cirka 8 miljarder. 

Pensionärernas pengar ska inte kunna spekuleras bort. Därför måste premiepensionen avskaffas och hela pensionsavgiften tillföras fördelningssystemet. Det skulle göra systemet betydligt mer förutsägbart och stabilt. Pensionerna får inte vara beroende av börskapitalismen och pensionärerna måste garanteras en rimlig levnadsnivå. En ny regering måste sätta pensionärernas bästa före ett gammalt misslyckat samarbete med högerpartierna.

Ginn Berggren Eklund, Gert Järkelid och Guiseppe Padellaro

Vänsterpartiet Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk