artikel

Slopa skatten på hyreslägenheter

9_hyresratt_dubbelAlla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en trygg boendemiljö. Regeringen föreslår en sänkning av fastighetsskatten för flerbostadshus i budgetpropositionen för 2013.

Alla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en trygg boendemiljö. Regeringen föreslår en sänkning av fastighetsskatten för flerbostadshus i budgetpropositionen för 2013.

Vi välkomnar detta men vill gå längre och helt slopa fastighetsskatten för hyreslägenheter. Förslaget inkluderar studentlägenheter. Ett borttagande av fastighetsskatten för hyresrätter sänker också boendekostnaderna för hyresgästerna.

Vi vill att det ska byggas 40 000 nya bostäder om året i tio år framåt. En majoritet ska vara hyresrätter. Vi vill satsa tre miljarder per år på ett investeringsstöd till nyproduktion av miljövänliga hyresrätter med rimliga hyror.

Det skall finnas kommunala bostadsförmedlingar så att man kan få en bostad utan att ha speciella kontakter. Vi vill ha en översyn av reglerna kring bostadsbidrag och bostadstillägg, nivåerna är låga idag.

Bostäder behöver också vara tillgängliga. Att installera hiss i befintliga bostäder är ett av den mest effektiva sätten att skapa tillgänglighet, men det är en dyr åtgärd. Vänsterpartiet vill inrätta ett hissbidrag. ROT-avdrag ska också gälla hyresfastigheter.

De senaste decenniernas nedrustning av den sociala bostadspolitiken har bekräftat att marknaden inte kan förse alla med en god bostad till överkomlig kostnad. Samhället måste återta initiativet, det demokratiska inflytandet över och ansvaret för bostadsförsörjningen.
Det behövs statligt generellt finansieringsstöd och byggande, förnyelse och förvaltning utan vinstsyfte. Idag är det en överföring av förmögenheter från det gemensamma till det privat genom utförsäljning av allmännyttans bostäder till bostadsrätter. Det kan inte få fortsätta.

Hyresrätten med stärkt boendeinflytande och delaktighet ska främjas och kooperativa bostadsformer utan vinstsyfte ges möjlighet att utvecklas. I Kalmar är och ska Kalmarhem vara en viktig aktör för en rättvisare bostadspolitik.

Lars Holmberg, ledamot Kalmarhem
Jaqueline Dovblom, ersättare Kalmarhem
Kerstin Gustafsson, ledamot Socialnämnden
Bertil Dahl, kommunalråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk