Vänsterpartiets modell för hemtjänst fri från vinstjakt
Vänsterpartiet har en modell för en välfärd fri från kommersiella intressen. Den skiljer sig på flera avgörande punkter från det förslag till Kalmarmodell av LOV som nu läggs fram av Socialdemokraterna och som med all säkerhet får stöd av borgerliga partier.
Regeringen vet att LOV låter riskkapitalbolagen tjäna pengar ur skattkassan. Men valfrihet är inte att kunna välja mellan Attendo eller Carema i en kommun. Riktig valfrihet handlar om att det ska finnas så mycket personal på boendet, att den äldre själv får välja när hon vill gå ut och gå en promenad eller äta. Fakta talar för att vinstdrivna företag har lägre personaltäthet, sämre arbetsvillkor och därmed sämre kvalitet. Det är inte valfrihet för brukaren, det är valfrihet för företaget.
– Vi vill lagstifta om att skattepengar för välfärden inte går till vinstdrivna företag. Förslaget innebär att de bolag som bara är ute efter vinst får tjäna sina pengar någon annanstans, samtidigt som vi kan ha flera olika slags utförare att välja på. Det leder till sund valfrihet med brukaren i centrum, säger Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden.
– Genom att ta bort vinstjakten sätter vi fokus på välfärdens kvalitet och på brukaren. Det är brukarens behov som ska styra välfärden, inte vad som ger mest vinst till ägarna. Dagens vinstdrift innebär att välfärden varje år läcker pengar motsvarande 20 000 jobb i landet. Det är resurser som bättre behövs i välfärden, säger Elsa Berg (V), ersättare i omsorgsnämnden.
– Demokratiska beslut och noggranna bedömningar av behoven blir en förutsättning för att ge skattepengar till nya, icke vinstdrivna välfärdsverksamheter. Så skapar vi en jämlik välfärd och värnar skattemedlen. LOV leder åt motsatt håll. Inflytandet minskar, personalen får sämre arbetsvillkor och brukaren får sämre kvalitet på de insatser hon/han har rätt till, säger Bertil Dahl (V), kommunalråd.
Vänsterpartiets modell i korthet:
- Lagstiftning om att skattepengar inte ska gå till vinstsyftande eller vinstutdelande aktörer inom vård, skola, förskola och äldreomsorg. Överskott ska stanna i verksamheten och sparas eller återinvesteras. Varken vinstutdelning eller dolda vinstuttag ska vara tillåtet, till exempel via intern prissättning, lån inom koncern eller liknande.
- Befintliga företag som vill vara med och utveckla välfärden kan välja att omvandlas till exempelvis aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning. Det är en bolagsform som finns idag och som effektivt får bort vinstintresset från välfärden.
- Beslut från kommunen, landstinget eller staten ska vara en förutsättning när skattemedel tilldelas välfärdsverksamheter. LOV samt berörda avsnitt i skollagen och hälso- och sjukvårdslagen upphävs. Detta eftersom de idag ger icke-offentliga aktörer rätt att själva bestämma var och när de startar vissa skattefinansierade välfärdsverksamheter.
- Förslagen gäller skattefinansierad skola, förskola, äldreomsorg och vård. Om någon vill starta verksamheter som finansieras privat står det dem fritt att göra så.