artikel

Jämställdhet borde vara en självklarhet!

rött feministmärkeHar du någon gång mött någon som är emot jämställdhet när de får frågan? Inte vi heller! Då borde det vara ganska lätt. Jämställdhet borde vara en självklarhet, men så är det inte.

Har du någon gång mött någon som är emot jämställdhet när de får frågan? Inte vi heller! Då borde det vara ganska lätt. Jämställdhet borde vara en självklarhet, men så är det inte.

Vi firar den 8 mars Internationella Kvinnodagen, en dag som har funnits i över hundra år. Vi har gjort stora framsteg under dessa år, men vi är som vänsterpartister och feminister inte nöjda. Det går för sakta. Vi nöjer oss inte med att kvinnor får arbeta, när de får mindre betalt än män för likartade jobb och ofrivilligt får jobba deltid. Vi nöjer oss inte med att män fortfarande har mycket större makt än kvinnor i samhället. Vi nöjer oss inte med att kvinnor oftast får ta allt ansvar för hem och barn. Vi nöjer oss inte med att många kvinnor blir utsatta för våld i det egna hemmet av den person som de lever ihop med. Vi nöjer oss inte med att vi bemöts på olika sätt beroende av vårt kön.

För att kunna förändra det måste vi jobba för att fler dels ska inse orättvisorna, dels ska vilja förändra dem. Det är självklart att det är en kontroversiell och utmanande process. Det handlar ju om att män måste avstå från en del av sin makt för att kvinnor ska få den del som de har rätt till. En del kommer att känna sig som förlorare, men totalt så kommer jämställdheten att kraftigt gynna hela samhället.

Kalmar kommun har genom Vänsterpartiet tagit viktiga steg i jämställdhetsarbetet. Arbetet med rätten till heltid, jämställda löner, en jämn könsfördelning av chefsposter, en jämnställdhetssäkrad service i den kommunala verksamheten. Arbetet fortsätter.

Men vi har en målsättning om att hela Kalmar kommun ska vara en plats där jämställdhet och rättvisa råder. Därför utmanar vi andra offentliga verksamheter, privata företag, organisationer och föreningar att komma med i arbetet för ett jämställt samhälle. Jämställdhetsarbetet syftar till att skapa jämlikhet och rättvisa och måste drivas av både män och kvinnor. Det handlar om rättvisa. Kvinnor och män är lika värda.

Det händer saker. Flera unga kvinnor och män tar ett gemensamt ansvar för jämställdheten, men mycket mer behöver hända. Några åtgärder är en individualiserad föräldraförsäkring, rätten till heltid, självklar asylrätt för kvinnor som flyr från kvinnoförtryck, fler anställda och höjda löner i olika välfärdsyrken. Ta ställning, inte bara idag utan alltid, för ett jämställt samhälle! Jämställdhet – borde vara en självklarhet!

Leila ben Larbi, Bertil Dahl, Mathilda Karlsson, Peter Persson, Liselotte Ross, Lars Holmberg, Samim Salah Ahmed och Elsa Berg
Vänsterpartiet Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk