artikel

2012 – Ett år då det mesta gick snett

Bertil-webb

BAEKerstin-webbLars-webb-150x150

För två år sedan var det val, och om två år är det val igen. Vi befinner oss i mandatperiodens halvtid. En del av oss kan unna oss en paus, andra har inga möjligheter till det. Många kämpar, på grund av ofrivillig arbetslöshet, låg pension och/eller sjukdom för att få ihop till matpengar, bostadskostnader och kläder. I dagens samhälle ökar orättvisorna och klyftorna mellan människor. 2012 blev ett år då mycket gick snett.

Vänsterpartiet driver en politik för välfärd åt alla. Vi vet att människor som är säkra i sin anställning, som upplever trygghet vid sjukdom och arbetslöshet mår bättre och kan vara mer delaktiga i samhällslivet. Ett jämlikt samhälle är ett bättre samhälle även för dem som har det gott ställt. Den borgerliga politiken vill tvärtom. Den föredrar sänkta skatter och sänkta ersättningar i försäkringssystemen.

På område efter område ser vi hur regeringens skattesänkarpolitik gynnar dem som redan har det bra, medan de grupper som har det sämst räknat i pengar, jobb och hälsa missgynnas mer och mer. Resurser flyttas helt enkelt från behövande till lyxkonsumenter och från gemensam välfärd till privata plånböcker. De flesta av oss anser nog att det är både oetiskt, omoraliskt och omänskligt. Likväl fortsätter trenden.

Skattesänkningarna har gjort samhället fattigare och de rika rikare. Statens inkomster har minskat med cirka 150 miljarder. Bolagsskatten ska sänkas med 16 miljarder och krogmomsen har sänkts med 5 miljarder. Vad skulle vi som samhälle kunna få för de pengarna om vi inte hade valt att lägga dem i privata kassavalv? 15 miljarder skulle kunna innebära 300 000 nya offentliga jobb, förslagsvis inom skola, vård och omsorg eller i den nya eko-omställningen. Det skulle exempelvis drastiskt kunna minska barn- och elevgruppernas storlek i förskola och skola. Om kommuner och landsting delar på summan, så innebär det cirka 750 nya jobb i Kalmar kommun.

Vi i Vänsterpartiet menar att det inte saknas resurser i samhället. Den avgörande frågan är varför vi inte använder pengarna i vår gemensamma välfärd. I stället för att sänka bolagsskatten med 16 miljarder kan vi för samma summa avskaffa barnfattigdomen, återställa pensionärsskatten eller höja studiemedlen och göra om studielån till studielön.

Vänsterpartiet har politisk vilja att göra detta möjligt., Regeringen Reinfeldt som saknar den viljan fortsätter istället med sin omvända Robin Hood-politik och omfördelar samhällets resurser från de fattiga till de rika. De ökande orättvisorna syns tydligt i uteblivna statsbidrag i Kalmar och ökande kostnader för socialnämnden. Nu lanserar regeringen också RUT-avdrag för att anlita läxhjälp till barnen och för att anställa en bartender till det egna spritskåpet. Det är tydligen viktigare att få sin alkoholblandning så proffsig som möjligt än att alla barn får en god start i skolan och får sina behov av stöd tillgodosedda.

Det är hög tid att vi öppnar ögonen och ser vilket samhälle som växer fram med en borgerlig regering vid makten. Vi måste ha en ny färdriktning. Vi har ett sådant tydligt alternativ. Om två år är det allvar. Ska vi anställa fler lärare och undersköterskor eller ska vi sänka skatten ännu mer för dem med höga inkomster? Då är valet enkelt. Med ett klarrött val 2014 så kan vi vända skutan Sverige rätt igen. Det skapar också bättre förutsättningar för Kalmar kommuns utveckling.

Bertil Dahl, Birgitta Axelsson Edström, Kerstin Gustafsson
och Lars Holmberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk