Uncategorized

Ett rättvisare Kalmar

För att klara Kalmars framtida utveckling behövs en hållbar gemensam grundsyn på hur samhället ska utvecklas. Den måste bygga på solidaritet och rättvisa och kännetecknas av att människors behov, inte privata vinstintressen, sätts i första rummet. Vänsterpartiet har på det sättet sedan många år tagit ett tydligt ansvar för Kalmar kommuns ekonomi och verksamhet. Vi vet att politisk tydlighet skapar utveckling.

För att klara Kalmars framtida utveckling behövs en hållbar gemensam grundsyn på hur samhället ska utvecklas. Den måste bygga på solidaritet och rättvisa och kännetecknas av att människors behov, inte privata vinstintressen, sätts i första rummet. Vänsterpartiet har på det sättet sedan många år tagit ett tydligt ansvar för Kalmar kommuns ekonomi och verksamhet. Vi vet att politisk tydlighet skapar utveckling.

Kalmar ska vara en bra plats att leva på. Vi vill känna oss trygga, ha ett jobb, goda vänner, en trivsam bostad och ha tillgång till kommunal verksamhet med hög kvalitet. Vi tar mycket för givet, i alla fall så länge som allt rullar på. Men allt är inte självklart utan mycket är resultatet av politiska beslut. I ett rikt samhälle där klyftorna mellan människor ökar är det viktigt att staka ut en politisk färdriktning för Kalmar som bygger på en helhetssyn och som omfattar både hårda och mjuka utvecklingsfrågor. I ? dag finns en majoritet för den politiken.

En utbyggd offentlig sektor med hög kvalité är grunden för att samhället varje dag året runt ska fungera. I Kalmar ökade vi med cirka 100 anställda 2011, främst i förskolan. Varje skattekrona används till verksamhet. Det borgerliga alternativet är att skicka pengar till aktieutdelning i riskkapitalbolag och skatteparadis. Det är att skänka bort skattepengar och minska resurserna för välfärden.

En framtidskommun är jämställd med en jämställdhetssäkrad kommunal verksamhet. Det innebär också att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar och sina liv. Kalmar har kommit en bra bit i jämställdhetsarbetet men mycket arbete återstår. I det moderatstyrda Sverige går utvecklingen åt andra hållet. Orättvisorna ökar.

Kalmar kommun är en stor upphandlare av varor och tjänster. I Kalmar ställer vi krav när vi upphandlar, exempelvis på kollektivavtal och inga kopplingar till så kallade skatteparadis. Vi vill öka andelen lokalt och ekologiskt producerade varor. Vi är en Fairtrade City. Vi ska vara den ”justa” kommunen som går före när det gäller etiska och sociala krav. Skattebetalarnas pengar ska användas på ett ansvarsfullt sätt. Det är en viktig del i vårt arbete för ett hållbart samhälle här och i vår omvärld.

Rätten till jobb är en förutsättning för framtidsbygget. Vi vill fortsätta skapa förutsättningar för fler företag och fler jobb, inte minst i de mindre företagen, men också ta vårt ansvar genom arbetsmarknadspolitiken. Kalmar har i?dag cirka 500 personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som gör en värdefull insats i den kommunala verksamheten. Borgerliga partier vill tvärtom minska stödet, med högre öppen arbetslöshet som följd.

En given del i ett gott Kalmar är byggandet av fler bostäder. Vi vill ha miljöanpassade bostäder med blandade ägandeformer. Vi måste garantera hyresrätter, inte minst mindre lägenheter, även i attraktiva lägen med rimliga hyror. Här behövs Kalmarhem som aktör.

Miljön måste upp tydligare på dagordningen. Kollektivtrafiken med busstrafik och järnväg behöver byggas ut, samordnas och ha låga priser. Staten måste ta ett större ansvar för en tågtrafik som vi kan lita på. Det är fel att vi tvingas ta kommunala pengar från skolan för att förskottera till vägar/järnvägar som staten ansvarar för. Vi fortsätter satsningar på effektivare energianvändning och utbyggd cykeltrafik.

Vi kräver rätten till utbildning hela livet. Med mer personal med större ansvar i förskola och skola ger vi barnen en bättre start i livet. Vi välkomnar Linnéuniversitetets satsning i Kalmar. Det viktiga är förstås innehållet i utbildningen, men vi stödjer statens satsning på nya lokaler. De borgerliga partierna är splittrade i utbildningsfrågorna. Ett kulturcentrum växer fram vid Tullslätten i Kalmar. Föreningslivet tillsammans med kulturen och en ungdomssatsning kan lyfta hela Kalmar. En tydlig politik måste också innebära en öppen kommun med ett öppet arbetsklimat och full insyn för kommuninvånare och media. Med privatiseringar försvinner både öppenhet och insyn. Vi vill se mer öppna mötesplatser för en levande debatt.

För att driva Kalmar framåt måste vi ta tillvara mångfalden och kunskapen hos alla invånare. Vi välkomnar alla oavsett etnisk bakgrund, kultur, kön, ålder eller sexuell orientering. Alla måste vara med i vårt arbete för ett mjukare och rättvisare Kalmar.

Bertil Dahl (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk