Uncategorized

Solrosuppropet 2012

Idag genomfördes Solrosuppropet med ett 100-tal åhörare. Fem talare framträdde, Christine Holmberg, Ulrika Sohlberg Bengtsson, Birgitta Axelsson Edström, Bertil Dahl och Tomas Eneroth. För de oerhört passande musik- och sånginslagen svarade Kim Stranne (se bilden). Det var kallt och isande, vilket Kim kommenterade med att det var ett lämpligt väder för att illustrera den borgerliga regeringens politik och de högervindar som blåser. Talen handlade om konsekvenserna av den förda sjukförsäkringspolitiken, lidandet och orättvisorna samt om det moderna slavarbetet Fas 3.  (Nedan följer mitt tal i sin helhet. Det är det enda av talen jag har tillgång till).

Ett stort tack till alla som har hjälpt till med Solrosuppropet, under planeringstiden och med själva genomförandet. Bakom manifestationen stod Solidarisk Trygghet, Svenska kyrkan, Kommunal, LO, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och ABF. Tack alla!

/Birgitta Axelsson Edström

Mötesdeltagare: Det är dags att genomskåda arbetslinjen!

”I Sverige arbetar tusentals människor utan lön. Företag lever på bidrag och gratis arbetskraft. Miljontals kronor går årligen runt i denna växande karusell.”
Den borgerliga regeringen säger att de vill ha full sysselsättning. Men det handlar inte om att människor ska ha ett jobb med avtalsenlig lön, pensionsgrundande inkomst och fackliga avtal. Det handlar om att hålla människor sysselsatta, utan möjligheter till vidareutveckling eller förbättringar. Miljontals kronor går till bidrag till företag. Människor fortsätter att placeras i Fas 3, eller som den nu ska heta ”SYSSELSÄTTNINGSFASEN” trots att riksdagen har röstat för ett stopp av denna ovärdiga hantering av människor. Vi kan kalla den SYSSELSÄTTNINGSFASAN istället.

Regeringen Reinfeldt struntar i riksdagens beslut och fortsätter människoförnedringen. Deltagare i Fas 3 räknas in i statistiken över dom som fått arbete. På det sättet friseras siffrorna. Statistiken ljuger alltså. Uteträngningseffekterna gör att ungdomar inte ens får in hälften av vänsterfoten på arbetsmarknaden. Ingen som är normalt funtad tycker att det är märkligt. Varför ska arbetsgivare vilja anställa till vanliga lönekostnader när dom får gratis arbetskraft och dessutom ett ekonomiskt bidrag på 5000 kr i månaden per människa? Och detta helt utan krav?

Vi kan räkna lite. Har man en Fas 3-deltagare i företaget ger hon eller han 120 000 kr i inkomst till arbetsgivaren under de två år då man kan vara placerad i åtgärden. Det är vanligt att Fas 3-deltagaren själv får 223 kr per dag. Vem tjänar på placeringen, deltagaren eller arbetsgivaren? Det är inte svårt att förstå. Det är heller inte svårt att förstå att ALLA arbetslösa förlorar eftersom deras chanser att få riktiga jobb förminskas drastiskt. Fas 3 verkar kontraproduktivt, eller är det helt enkelt så att själva poängen med den här soppan är att skicka matpengar från sjuka och arbetslösa till redan välbärgade arbetsgivare? I så fall lyckas politiken. Att ta från de fattiga och ge åt de rika. Den omvända Robin Hood-taktikens paradexempel.

Alla vet att antalet arbetssökande är större än antalet lediga arbeten. Det är just den frågan som arbetsmarknadspolitiken borde ägna sig åt. Istället väljer man att bedriva människo- och slavhandel via Fas 3. Dessutom ger man en falsk bild av arbetsmarknaden. Hur många av Fas 3:arna har en riktig lön? Statistiken visar att nästan hälften av de Fas 3-placerade utför ett ordinarie arbete. Problemet är att de inte får någon lön. De kan få 223 kr om dagen i aktivitetsstöd eller socialbidrag. Hur långt räcker det? Dessutom är det pengar som arbetsgivarna, dom som tjänar på att arbetsuppgifterna utförs, INTE betalar. Vari ligger rättvisan?? Man säger som Kristian Luuk i På spåret: Vart är vi på väg???

Det FINNS goda exempel. Det finns aktörer som är på det rätta spåret. Sveriges anställningslösas landsorganisation (SALO) jobbar med 19 punkter för en bättre arbetsmarknadspolitik. De vill bland annat att jobb- och utvecklingsgarantin ska bort och att resurserna istället läggs på nya jobb i offentlig sektor, ha sex timmars arbetsdag för att fler ska komma i jobb och att våra myndigheter ska kännetecknas av tilltro till människors kapacitet och möjligheter till arbete istället för att odla misstankar om fusk. Göteborgs stad kommer att ta 5 miljoner ur den egna budgeten för att förbättra villkoren i Fas 3. I fortsättningen ska personer med försörjningsstöd inte placeras i Fas 3. De kommer istället att erbjudas en riktig anställning med en månadslön på 18 000 kr. Flera andra städer som fått upp ögonen för hur Fas 3 fungerar, tänker genomföra samma förändringar. Jag hoppas att Kalmar kan följa efter.

För ett modernt demokratiskt land kan inte drivas med mutor och slavar. Ett modernt demokratiskt land behandlar inte människor som ting och berövar inte människor människovärdet när de mister sitt arbete. Ett modernt demokratiskt land ser sina invånare som tillgångar och resurser, och bygger inte upp system som fungerar som forna tiders slavarbete. Ett modernt demokratiskt land inser att människor vill jobba och att anledningen till arbetslöshet är att det helt enkelt finns för få arbetstillfällen. Ett modernt demokratiskt land ser då till att stödja och uppmuntra investeringar och innovationer, och ser till att få hjulen att rulla.

Ett modernt demokratiskt land sätter den medmänskliga solidariteten framför den privata plånbokens soliditet. Ett modernt demokratiskt land värderar sina människor och ser till att bygga ett samhällsklimat som är rättvist, schysst, varmt och inkluderande. Förett modernt demokratiskt land vet att det nästa dag kan vara DU eller JAG, istället för någon annan, som drabbas.

Det finns ingen framtid för ett slavsamhälle. Det finns ingen framtid värd att kämpa för om vi sätter solidariteten på undantag. Det finns ingen framtid om vi inte protesterar, och det är precis det vi gör här och nu. Vi protesterar för ett bättre samhälle, för ett samhälle där var och en möts av respekt och där var och en har en plats.

”Varenda liten mänska har rätt att ha ett hem

Har rätt att finnas till för någon som är till för den”

Och varenda människa har rätt att ha ett jobb med en lön man kan leva på. Det är fullt möjligt, om vi bara VILL. OCH VI VILL!  Det är därför vi står här idag! Det är därför vi INTE vill ha mer av SYSSELSÄTTNINGSFASAN, där vi hör talas om exempel på utnyttjande av ”gratisarbetskraft” som inte bara bildligt utan även bokstavligt masserar arbetsgivares fötter på kontorstid medan chefen i fråga inte ens inser hur förnedrande det är utan uttrycker sin uppskattning över att slaven är ”sååå duktig.” Vi vill skapa RIKTIGA JOBB där människor avlönas på rättvis och rimlig nivå, behandlas schysst och bemöts med respekt! Det är vi alla värda!

Tack!

Dela den här sidan:

Kopiera länk