Uncategorized

Våga vägra vinster! Vinstintresset raserar välfärden

Vi bidrar alla med skattemedel till vårt gemensamma samhälle. En stor del är menade att gå till den kommunala välfärden i form av skola och omsorg. Självklart ska de resurserna då gå direkt dit. Det har vi tidigare varit ganska överens om, men numera är det enbart vi i Vänsterpartiet som envist håller fast vid den självklarheten.

Vi bidrar alla med skattemedel till vårt gemensamma samhälle. En stor del är menade att gå till den kommunala välfärden i form av skola och omsorg. Självklart ska de resurserna då gå direkt dit. Det har vi tidigare varit ganska överens om, men numera är det enbart vi i Vänsterpartiet som envist håller fast vid den självklarheten.

Nu går nämligen privatiseringens stormvindar fram över landet. Skolor och äldreomsorg drivs av privata aktörer i högre och högre grad. Frågan är varför. Inte kan det bara bero på att man FÅR driva sådan verksamhet i bolagsform numera? Nej, självklart handlar det om att det är lukrativa branscher där man snabbt och säkert kan få vinst i verksamheten. Det är ganska ironiskt att riskkapitalbolag går in och finansierar just här, för några större risker finns ju inte inom dessa områden. I själva verket är det några av de säkraste investeringarna man kan göra. Skola och omsorg kommer vi nämligen alltid att behöva, och kommunerna betalar med skattemedel via generöst skrivna avtal och dessutom i stort sett utan insyn.

Men, bolagsägare och aktieägare är inga dåliga människor. De ger sina hundar mat, rastar dem och klappar dem medhårs på samma sätt som vi. Bekymret är bara att välfärd i bolagsform sätter vinsten framför verksamheten. Det är ju bolagens själva natur. Verksamheten måste helt enkelt drivas på ett sätt som maximerar vinsten, och det är där problemet sitter. I offentligt och gemensam driven välfärd är det däremot verksamheten som är huvudsaken. Man driver skolor och äldreomsorg för att man ska ge god skola och god omsorg till dem som behöver. De eventuella resurser som blir över används till att producera MER verksamhet, inte till att göda redan välfyllda plånböcker.

Det här låter så självklart, men är det inte längre. Högern får fler och fler med sig på privatiseringståget och utarmar därmed välfärden. Vi i Vänsterpartiet vågar säga Stopp och belägg! Stoppa det vinstintresse som raserar välfärden och sätt människors mänskliga behov framför kapitalets!

Birgitta Axelsson Edström (V)
2:e vice ordf Omsorgsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk