Regeringens skattesänkarpolitik skapar problem i kommunerna
Under åren 2005–2007 satsade Vänsterpartiet med S och MP 1 miljard kronor till verksamhetsnära kompetensutveckling för att höja kvaliteten i äldreomsorgen i hela landet. Kommunerna sköt till lika mycket. Satsningen skulle ha förstärkts ytterligare om Kompetensstegen pågått under längre tid. Så blev det inte.
Efter valet tog allianspartierna makten och inga mer resurser avsattes 2008 eller 2009. En av de första åtgärderna från regeringen var dessutom att avskaffa utbildningsvikariaten som möjliggjort för kommuner att satsa på den personal som saknade grundläggande yrkesutbildning. Behovet av ett äldreomsorgslyft kvarstår.
Många politiska satsningar på enskilda verksamheter inom kommunerna sker inom kommunekonomiernas redan snäva ramar. Om man satsar på en verksamhet så är det någon annan som får betala. Därför är det viktigt att en satsning på ett äldreomsorgslyft sker samtidigt som allmänna förstärkningar till kommunerna. De senaste årens ekonomiska kris har inneburit nedskärningar, men regeringen har inte anslagit en enda krona i ökade generella statsbidrag eller konjunkturstöd. Vi har föreslagit att ca 17 respektive 23 miljarder mer avsätts till kommunerna och landstingen för att säkra kvaliteten.
Folke Fagerlund (KD) borde inse att regeringens skattesänkarpolitik ger problem. De miljarder som nu delas ut i skattelättnader kan nämligen gå till gemensam välfärd. Det handlar om generella behov som vi i kommunerna behöver resurstillskott för att klara av att fylla. Det är en enkel ekvation att förstå, men tydligen vill inte Fagerlund som representant för ett regeringsparti med speciellt ansvar för äldreomsorgen se att ansvaret för detta åvilar just KD och inte den rödgröna majoriteten i Kalmar kommun.
Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordf Omsorgsnämnden