Uncategorized

Dags att investera!

Finansminister Anders Borg har redovisat Finansdepartementets syn på det ekonomiska läget. Den utveckling som bland annat SCB visar är ohållbar. Vi anser tvärtemot finansministern att det behövs satsningar för att stärka den generella välfärden.

I en undersökning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort konstateras att cirka 30.000 färre jobbar inom vård, skola och omsorg idag än för 20 år sedan. Vi ser det i större barngruppstorlekar i förskola, skola och skolbarnomsorg, och i att äldre inte får sina behov tillgodosedda inom äldreomsorgen. Inget pekar på att läget i Kalmar län skulle avvika från rikstrenden i positiv riktning.

Det finns ett skriande behov av fler anställda i förskolan, skolan och äldreomsorgen. I detta läge väljer finansministern att amortera på statsskulden. Bättre sund ekonomisk politik är att investera. Finansministern räknar med en offentlig konsumtion som understiger inflationen, så några större välfärdsinvesteringar lär det inte komma från borgarna. Däremot kommer vi att få fortsatta skattesänkningar som ökar inkomstskillnaderna.

Statistiska centralbyrån visar att det framför allt är ensamstående kvinnor med barn som har det svårt. Fler än var fjärde ensamstående kvinna lever med låg ekonomisk standard i Sverige. Samtidigt utförsäkras sjuka människor. Försäkringskassan stänger, på uppdrag av regeringen flera lokala servicekontor. Detta leder till att fler människor inte får det stöd och den information de behöver. Samtidigt blir handläggarnas arbetssituation allt mer ansträngd.

Vi kan inte stillatigande se på!

Var är det politiska ansvaret?

Den nuvarande regeringens politik gynnar dem som redan har, men försämrar villkoren för dem som behöver samhällets stöd för att bygga upp hållbara liv.

Vänsterpartiet i Kalmar län efterlyser ett större ansvarstagande för den generella välfärden. Det är NU vi ska investera i framtiden för att på sikt säkerställa att människors behov kan tillgodoses. 

Det är vad vi kallar en människovärdig politik för välfärd och en trygg framtid för alla.

Uttalande antaget av Vänsterpartiet Kalmar län vid årskonferensen i Mönsterås 5 mars 2011

Dela den här sidan:

Kopiera länk