Uncategorized

KD har fel om LOV

Monica Bengtsson och Folke Fagerlund (KD) har fel på åtminstone tre punkter i sin artikel på Barometerns ledarsida torsdagen den 10 mars:

 1. Vi i Vänsterpartiet önskar inte bestämma vilken omsorg våra äldre ska få. Vi vill däremot att alla som behöver omsorg ska få vad de behöver. Det är skillnad. Resurserna ska gå till de äldre, inte till privata företag.

2. Vänsterpartiet lyfte inte bort ärendet om LOV (Lagen om valfrihetssystem) vid omsorgsnämndens senaste sammanträde. Det gjorde Steve Sjögren (S) som ordförande på eget initiativ och av ekonomiska skäl utan vår inblandning.

3. Bengtsson och Fagerlund påstår att LOV skulle medföra en annan och friare biståndsbedömning. Det är totalt fel. LOV påverkar bara VEM som kan utföra biståndsinsatserna, inte VILKA biståndsinsatser man får.  Biståndsbedömningen är och förblir en kommunal angelägenhet utifrån samma regelverk som idag. Skillnaden är att man i och med LOV kan välja privata utförare som inte styrs demokratiskt, som inte har meddelarfrihet och som inte erbjuder sina anställda samma anställningstrygghet som kommunen gör. Verklig valfrihet är istället rätten att ha inflytande över vilken hjälp man får, hur den utförs och av vem. Det ger inte LOV.

Vi ljuger inte och luras inte. Vi är tydliga. Om kristdemokraterna är vana vid en annan ordning så beklagar vi det. Vår strävan är att varje äldre människa ska få den hjälp hon/han behöver. I den strävan har lögner och pajkastning ingen funktion.

Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordf
Mathilda Karlsson (V), ersättare
Omsorgsnämnden Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk