Uncategorized

Ja till valfrihet, nej till kommunala subventioner till privata företag

Rolf Wahlberg (M) vill att kommunens äldre ska subventionera privata  företag. Det framstår tydligt i hans artikel i Barometern den 3 mars. Han vill att kommunen ska betala ut för hög ersättning till privata utförare av hemtjänst. För att förenkla dagens situation kan man säga följande: Jämförelser visar att Kalmar, av skäl som just nu analyseras, lägger 93 miljoner mer än standardkommunen på hemtjänst. Därför lyfte ordföranden (S) ut LOV-ärendet från dagordningen i februari. Att införa LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten nu gör att kommunen riskerar att betala privata omsorgsföretag ett överpris för varje utförd hemtjänsttimme.

Detta drabbar naturligtvis äldreomsorgen i stort, men det bekymrar inte Wahlberg (M). Bara de privata utförarna får en så stor del som möjligt av de gemensamma resurserna blir han nöjd. För att spä på sin argumentation citerar han dessutom oss totalt fel. Vi i Vänsterpartiet har ALDRIG uttryckt att vi ska bestämma åt äldre vilken omsorg de ska ha.

Vi säger däremot JA till verklig valfrihet, dvs till rätten att ha inflytande över vilken hjälp man får, hur den utförs och av vem. Det är en valfrihet där man som kommuninvånare och ägare av den skattefinansierade äldreomsorgen garanteras den omsorg man behöver. Den garantin kan inte Wahlberg lämna när han gödslar med resurser över privata utförare. Då finns det ju inget kvar att fördela till dem som verkligen behöver stöd, omsorg och hjälp, nämligen de äldre.

Birgitta Axelsson Edström (V), 2:vice ordf
Mathilda Karlsson (V), ersättare
Omsorgsnämnden Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk