Uncategorized

Ersätt soldaterna med bistånd

Röd V-logga med textI den svenska debatten om Afghanistan är det oftast samma argument som gång efter gång återkommer om varför Sverige ska fortsätta att ha militär närvaro i landet: Skapa säkerhet, bekämpa talibaner, bygga demokrati och rädda landets kvinnor. Något som sällan eller aldrig nämns är att utvecklingen i Afghanistan idag går åt fel håll på i princip alla dessa områden. Samtidigt som antalet utländska soldater har ökat kraftigt så har våldet blivit allt värre, talibanerna flyttat fram sina positioner och freden blivit allt mer avlägsen.

I den svenska debatten om Afghanistan är det oftast samma argument som gång efter gång återkommer om varför Sverige ska fortsätta att ha militär närvaro i landet: Skapa säkerhet, bekämpa talibaner, bygga demokrati och rädda landets kvinnor. Något som sällan eller aldrig nämns är att utvecklingen i Afghanistan idag går åt fel håll på i princip alla dessa områden. Samtidigt som antalet utländska soldater har ökat kraftigt så har våldet blivit allt värre, talibanerna flyttat fram sina positioner och freden blivit allt mer avlägsen.

De framsteg som gjordes för afghanska kvinnor efter talibanernas fall 2001 har också gått tillbaka. Människorättsorganisationen Human Rights Watch senaste rapport visar att situationen för kvinnorna på flera punkter har försämrats de senaste åren. Nio år med ISAF i Afghanistan kan alltså knappast beskrivas som något annat än ett misslyckande.

15 december ska riksdagen rösta om Sverige ska fortsätta delta i kriget i Afghanistan. Efter att Sverige i nio år haft soldater där är det nu hög tid att vi konstaterar att den internationella militära insatsen misslyckats. Miljoner afghanska flickor förvägras rätten att gå i skolan, de senaste valen har varit allt annat än demokratiska och för alltför många afghaner är fortfarande vardagen kantad av övergrepp och djupaste fattigdom.  Afghanistan toppar statistiken över undernäring bland barn, andelen kvinnor som inte kan läsa och mödradödlighet. Det är faktiskt idag i Afghanistan långt farligare att bli gravid än att vara utländsk soldat. Men samtidigt som en säker förlossning kostar 35 kronor vill den svenska regeringen lägga nästan två miljarder på den militära insatsen nästa år.

Det är hög tid att Sverige bekämpar de verkliga problemen i Afghanistan; fattigdomen, hungern och hopplösheten. Att ha en svensk soldat i Afghanistan kostar lika mycket som att ge 1400 afghanska flickor och pojkar utbildning under ett helt år. När riksdagen den 15 december ska rösta om den svenska insatsen i Afghanistan borde valet vara enkelt: Ersätt soldaterna med bistånd!

Birgitta Axelsson Edström, Samim Ahmed, Kifah Qasem, Irene Fleetwood, Lars Holmberg och Kaj Raving, Vänsterpartiet Kalmar län

Dela den här sidan:

Kopiera länk