Uncategorized

Utvecklingsmöjligheter för Kalmars idrottsliv, ja tack!

Kalmar marknadsför sig som en kommun som vill framåt. Det är en positiv ambition. En kommun som ska garantera välfärden åt alla som bor där samt växa måste utvecklas och finna nya vägar. Det är omöjligt att slå sig till ro och bara slå vakt om det man har. Man måste våga satsa på framtiden. 

Kalmar marknadsför sig som en kommun som vill framåt. Det är en positiv ambition. En kommun som ska garantera välfärden åt alla som bor där samt växa måste utvecklas och finna nya vägar. Det är omöjligt att slå sig till ro och bara slå vakt om det man har. Man måste våga satsa på framtiden. 

Kalmar har potential att utvecklas, men då måste vi börja ta hänsyn till annat än det som traditionellt ses som tillväxt, de hårda sektorerna. Visst behöver vi arbetstillfällen, men det ska vara arbetstillfällen som är hållbara. Visst behöver vi handel, men det ska vara handel som är hållbar. Och vi behöver människor, människor som är hållbara. Utan människorna dör Kalmar. Det är människorna som skapar tillväxten. Tillväxt på det mjuka området är därför minst lika viktigt som etablering av nya affärscentrum. Det är här jag vill lyfta fram ett förslag.

Vi har idag en unik möjlighet att satsa på idrott och hälsa, med betoning på det sistnämnda. Centrum för idrott och hälsa (CIH), en växande idrottsallians med i dagsläget över 30 föreningar som medlemmar, har ambitionen att bilda ett nav för idrott och fysisk aktivitet tillsammans med föreningslivet, Smålandsidrotten, Linnéuniversitetet, Kalmarsunds Gymnasieförbund och andra aktörer och skapa ett Idrottens Hus värt namnet. I huset, som är den Gamla Sjöbefälsskolan med navigationstornet som en gigantisk skivstång i mitten, finns en framtid för utbildning, träning, individuell rådgivning, testverksamhet, forskning, föreningsservice, föreningssamverkan och idrottsmedicin. Det här är en ambition som en framtidsvänlig kommun bör stödja. När olika organisationer som arbetar för samma mål samlas under samma tak skapas möjligheter till nya möten och nya idéer. Summan av delarna blir på det här sättet mycket större än delarna var för sig. Här kan vi få en naturlig knutpunkt för motion och elit, för hälsovård och friskvård, för unga och äldre, för teori och praktik och för olika behov och olika resurser. Här har vi möjlighet att mitt i Kalmars centrum bygga en av Sveriges ledande samverkansmiljöer för idrott och hälsa. Det är ett ypperligt sätt att sätta Kalmar på kartan, för att använda ett slitet men fungerande uttryck.

Idrott och fysisk aktivitet utövas inte bara på elitarenor. Det allra mesta inom området sker istället i relativt små ideella föreningar som var och en för sig har alltför små resurser för att kunna ge medlemmarna nödvändigt och önskvärt utvecklingsstöd. Det arbete föreningarna bedriver är dock livsviktigt för samhällets framtid. För föreningslivet gäller samverkan som framgångsväg, och där måste kommunen vara med och stötta. Det kan vi göra på flera sätt, exempelvis genom att stödja Idrottens Hus.

Kostnaden för satsningen är både överkomlig och räntabel. Vill Kalmar bli ett centrum för idrott och hälsa och om vi vill att Kalmar, med unikt centralt belägna idrottsanläggningar, ska vara en naturlig plats för idrottskonvent, konferenser och större turneringar så finns ett gyllene tillfälle att visa det nu. Vill vi att Kalmars invånare ska utveckla aktiva och hållbara liv så vågar vi bejaka det framåtsyftande initiativet från Centrum för idrott och hälsa. Menar vi allvar med Kalmar Full Fart Framåt så måste vi inse att det även gäller barn, ungdomar, ja människor i alla åldrar, samt det ideella föreningslivet.

Birgitta Axelsson Edström, Vänsterpartiet Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk