Insändare

Jens skriver i Östran 140414

[su_spacer]

Nu ska ni få höra om Mats “Six Hours” Pilhem. På andra sidan landet i Sveriges eget vilda västern bor Mats. Sen i torsdags har han varit jagad av internationell media. Australiska radion SBS, brittiska Independent, Telegraph, NBC och BBC för att nämna några av alla som varit efter Göteborgaren. Vad i hela friden har han ställt till med?

Vänsterpartisten, socialisten, feministen och kommunalrådet Mats Pilhem har drivit igenom ett förslag om att under en begränsad tidsperiod prova 6 timmars arbetsdag inom den kommunal verksamheten, exempelvis utvalda delar av äldreomsorgen. Detaljerna kring genomförandet har ännu inte fastställts.

Mats “Six Hours” Pilhem är ingen ensam tok från Göteborg. Vi är många Vänsterpartister som är övertygade om att 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är rätt väg att gå. Arbetstidsförkortning innebär mer tid åt familjen, vännerna, träning, matlagning och kultur. Arbetstidsförkortning innebär också minskande sjukskrivningar och att stora yrkesgrupper i större utsträckning kommer hålla hela vägen till pensionen. Dessutom kommer människor, gammal som ung, som idag går utan jobb att inkluderas i arbetslivet igen då arbetet delas upp på flera individer.

Måtte nu bara försöket först och främst genomföras och senare verkligen grundligt utredas och utvärderas, även om många positiva långtidseffekter kommer bli svåra att påvisa med den här typen av tidsbegränsade försök.

 När 6 timmars arbetsdag som nytt lagstiftat heltidsmått senare blir en realitet kommer Mats Pilhem att skrivas in i historieboken som en av de stora pionjärerna(och glöm inte av vem du hörde det först). I historiebokens förord kommer Socialdemokraten och f.d. finansministern Ernst Wigforss citeras.

“Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.”

Jens Körge Vänsterpartiet i Kalmar

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk