Insändare

Samhället blir förloraren

Insändare i Barometern 13-11-13

”Vi vill inte att skattepengar riktade till barn, ungdomar och äldre ska gå till vinstutdelning, spekulation, räntesnurror och skatteparadis.”

Bild

Vem behöver vinster i välfärden? Sverige har blivit en experimentverkstad för privatiseringar av välfärden. Företag tar över och driver verksamheten enligt principen vinsten först. Ofta är det stora koncerner med riskkapitalbolag, inte sällan med kopplingar till skatteparadis, som investerar kortsiktigt för snabba vinster och med mål att sedan sälja vidare med stor vinst.
De små lokala företagen och företag utan vinstintressen är få, om de ens finns med. De stora förlorarna blir eleverna, föräldrarna, de anställda och samhället. När vinster ska tas ut blir det mindre pengar till verksamhet och personal. Under senaste tiden har vi gång på gång fått bevis på hur privatiserad verksamhet missköts. I övriga Europa, inklusive Norden är regeln i stället att vinstspekulation inte ska råda inom välfärden. Sverige är unikt på ett negativt sätt.
I Kalmar har vi ganska få vinstdrivande företag inom omsorg, förskola och skola. Detta är naturligtvis ett resultat av en medveten politik, där vänstern har varit drivande. Ingen ska spekulera med våra barn och äldre, varje skattekrona ska användas i en trygg likvärdig verksamhet för människors bästa. Med en bra skola med utbildade pedagoger, en omsorg med erfaren och kunnig personal, demokratisk kontroll och insyn och med mål att fördela resurserna rättvist har kommunens välfärdsverksamhet utvecklats. Välfärden är en rättighet och ingen vara i en affär.
LOV, lagen om valfrihetssystem, som nu diskuteras i Kalmar är att föra in vinstuttag i verksamheten, att släppa in de stora drakarna. Jobb ska flyttas till privata företag. Verksamhet av hög kvalitet ska flyttas av ideologiska skäl utan att ett enda nytt jobb skapas. Kommunens krav på kollektivavtal stryks, insynen upphör och vinster blir det viktiga. Vi kommer fortsätta vårt motstånd mot LOV och vinster i?välfärden i Kalmar. Fler borde göra det!
En stor del av invånarna vill enligt olika undersökningar inte ha några vinster i välfärden. Så vi har en stor del av kommunens invånare bakom oss. Kalmar har gått före i många frågor som gäller att ta ett socialt ansvar för kommuninvånarnas skattepengar.
Vänsterpartiet har ständigt drivit frågan om en juste kommun med justa affärer med justa företag. Därför finns i exempelvis våra upphandlingsregler krav på kollektivavtal, meddelarfrihet, jämställdhetsplaner, inga kopplingar till så kallade skatteparadis. Vi har också en väl fungerande kommunal välfärdsverksamhet under demokratisk kontroll och öppenhet, en verksamhet som hela tiden granskas och utvecklas.
Nu är det dags att ta nästa steg. Vi vill inte att skattepengar riktade till barn, ungdomar och äldre ska gå till vinstutdelning, spekulation, räntesnurror och skatteparadis. Därför ska Kalmar bli en kommun där varje skattekrona går till verksamheten, en kommun utan vinstspekulation. Därför krävs framåt att den skattefinansierade kommunala verksamheten drivs enligt denna princip.
Vi välkomnar icke-vinstdrivande företag, idéburna företag och organisationer, föräldraföreningar, intraprenader, kooperativ och liknande. Det viktiga är skattepengarna går till våra barn, ungdomar äldre och till den välfärdsverksamhet de är avsedda för. Låt oss skapa Kalmar som en föregångskommun, en kommun utan vinstuttag i välfärden.

Bertil Dahl, Kerstin Gustafsson, Lars Holmberg, Elsa Berg, Leila ben Larbi 
(Vänsterpartister) Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk