Blogg

Tankar från Vänsterdagarna i Malmö

Helgen vecka 43 åkte ca 40 vänsterpartister från hela Kalmar län till Malmö där Vänsterpartiet anordnade ”Vänsterdagarna 2013” kommun- och landstingsdagar. Nästan 800 deltagare från hela landet deltog i ca 40 seminarier och ytterliggare ett antal nätverksträffar. Fokus låg på partiets profilfrågor så som vinster i välfärden, feminism och arbetsliv.
Vi Kalmar, lokalt, har valt att dela med oss av tankar och funderingar som uppkom i samband med dagarna.
 
Partikamrater från länet i samspråk på Vänsterdagarna.
 
800 vänsterpartister, de flesta kommunal- och landstingspolitiker, delar av partistyrelsen, vår partisekreterare Aron Etzler och så förstås Jonas Sjöstedt. Det kan knappast bli bättre. Ett år kvar till valet och medvind, men vi vill öka mer. En majoritet av befolkningen tycker som oss i t.ex. frågan  ”Inga vinster i välfärden”. Frågan handlar om allt från nationella beslut till frågan om hur skolan ska drivas i kommunen. Nu måste vi berätta att enda sättet att få bort vinstintressen i välfärden är att rösta på Vänsterpartiet och så slipper man också Reinfeldt på köpet. Vi måste också bli mycket tuffare och stolta över allt det som vi har genomfört i kommuner och landsting, ibland tillsammans med andra, men oftast tack vare oss. Så låt oss berätta om vårt praktiska arbete och om det samhälle som vi vill skapa som bygger på en rättvis fördelning av resurserna, ett samhälle där jämlikheten råder, där verklig jämställdhet finns och där varenda krona av skattepengarna används i verksamheten. Inte en krona går till vinstutdelning!
Vänsterpartiet gör skillnad! 
Vänsterdagarna i Malmö känns som en vitamininjektion för det fortsatta politiska arbetet. Nu behövs allas arbetet för att berätta om vår politik.
 
/Bertil Dahl (V)
Kommunalråd
 
 
Det är inte helt enkelt att på några korta rader försöka sammanfatta en så innehållsrik helg.
Så inspirerande att möta kamrater från hela landet ,att utbyta erfarenheter och få konkreta tips på
hur vi kan förverkliga vår politik i Kalmar.
Det jag allra mest bär med mig är dels den utmaning vi står inför att tydligt visa att vi kan erbjuda
valfrihet inom vår kommunala verksamhet. Att vi bör se över möjligheten till att t.ex erbjuda ett visst
antal timmar hemtjänst som brukaren själv får råda över i termer av vad hen vill ha hjälp med.
Att se över möjligheterna till att få välja mat alternativt få hjälp med matlagning är ytterligare ett
område där ökad valfrihet bör gå att ordna.
Att jobba på att stärka resurserna inom den kommunala skolan,att verka för att alla kommunala skolor
erbjuder läxhjälp i skolan samt tydligare visa på alla de fördelar som den kommunala skolan erbjuder
såsom t.ex en väl utbyggd elevhälsovård.Att när det gäller frågor såsom jämlikhet,jämställdhet och integration inte se det som områden i sig
utan att se till att vi självklart bär med oss det tänket varje dag i alla de beslut vi fattar.
 
/Liselotte Ross
 
 
Vänsterdagarna var en på många sätt härlig tillställning! Bra arrangemang och bra seminarier som påminner oss om saker som vi jobbar för hela tiden men ändå behöver bli påminda om hur vi kan genomföra.
Jag har hört skräckexempel på hur det kan bli när marknaden släpps fri för företag som vill göra vinst på barn eller gamla, eller för all del alla som är i behov av hjälp ibland.
Jag har hört att det är fullt möjligt att införa avgiftsfri kollektivtrafik, kostnaden för det skulle inte vara så hög i förhållande till miljövinster och rättvisevinster.
Feminism är en ständigt levande fråga i vårt parti och nu ska vi fortsätta att driva jämställdhetsarbetet utan att göra oss kvinnor till offer.
Det som var starkast för mig under helgen var ändå när Jonas Sjöstedt delade ut Jörn Svensson-priset till Kerstin Burman.Den officiella motiveringen lyder:
”Med ett outtröttligt engagemang, stort mod och politisk fantasi har Kerstin Burman gjort stora avtryck i både svensk politik och i många hbtq-personers liv. Tack vare Kerstin outtröttliga arbete har situationen för transpersoner i Sverige på allvar uppmärksammats och ålderdomliga och diskriminerande lagar kunnat skrotas. Kerstin har tydligt arbetet i Jörns Svenssons-anda, med stort rättvisepatos har hon gått före och hon har förändrat.”
 
/Leila ben Larbi

Dela den här sidan:

Kopiera länk