Blogg

Gratis kollektivtrafik för pensionärer.

I veckan när jag åkte buss satt det en äldre dam, jag antar att hon var pensionär, med rollator längst fram. Rollatorn stod mitt i gången så ingen kunde komma förbi. Jag undrade varför hon inte hade satt sig vid det stora utrymmet i mitten av bussen. Men när jag skulle gå förbi förstod jag varför, rollatorn kom inte igenom mellan stolarna. Hon hade alltså inte kunnat gå bak hur mycket hon än hade velat.

När hon skulle gå av fick chauffören be de påstigande att vänta, och damen fick köra sin rollator baklänges ut ur bussens främre dörrar.

Vid nästa stopp kom det på ännu en äldre dam, även hon pensionär enligt min bedömning, med ännu en rollator. Hon gick på och betalade. När hon sedan försökte komma bak, till det stora utrymmet i mitten av bussen, tog det stopp. Hon kom inte igenom med rollatorn. Två personer fick hjälpa henne att lyfta rollatorn över sätena eftersom det var folk bakom som ville på.

Om det hade varit gratis för dessa båda damer hade de kunnat gå på bak utan att behöva passera mellan de främre sätena efter att betalat hos chauffören.

Vänsterpartiet i Kalmar län driver just frågan om gratis kollektivtrafik för bland annat ålderspensionärer.  Det skulle kunna underlätta för många!

Jag är väl medveten om problematiken kring att det finns människor med rollator som inte är ålderspensionärer. Självklart vill jag se att det är gratis även för dessa, helst för alla, men vi måste börja någonstans. Om vi börjar är det lättare att fortsätta, och många små steg blir i slutändan ett jättekliv!

/Elsa Berg vice ordförande och f.n. politisk sekreterare i Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk