Insändare

Tema äldreomsorg i Blomstermåla

Lördagen den 28/9 hade distriktet besök av riksdagsledamot Eva Olofsson.

20130928_110652

Vid det välbesökta mötet diskuterades det friskt om de äldres, och yngre pensionärers, tillvaro och möjligheter i dagens samhälle. Även LOV, lagen om valfrihet var ett hett diskussionsämne. Dessa frågor visar stort engagemang hos många, även utanför Vänsterpartiets sympatisörer. Vid diskussionen om LOV kom den så kallade “Kalmarmodellen” på tal, LOV inom hemtjänsten i Kalmar kommun och Södermöre kommundel. Det skulle innebära att utförare skulle binda sig till kollektivavtal och inga vinster skulle få föras ut ur landet till skatteparadis. Detta är dock inte tillåtet så nu är det fritt fram för vinstdrivande företag att anställa utan kollektivavtal och föra ut skattemedel i vinst ut ur landet.

 

Vänsterpartiet presenterar i sin skuggbudget en gedigen satsning på äldreomsorgen:

Besparingarna och nedskärningarna har försämrat kvaliteten inom äldreomsorgen. För att vända den utvecklingen avser vi att kraftigt öka resurserna. Vi vill öka bemanningen inom äldreomsorgen genom en öronmärkt satsning med fokus på demensvården. De kommuner som redan har en god bemanning ska dock kunna använda pengarna till andra delar av äldreomsorgen. När hela vår satsning är fullt utbyggd kommer det att räcka till exempelvis 10 000 fler undersköterskor inom äldreomsorgen och demensvården.

Vi vill också att personer som bor på äldreboenden ska få möjlighet till verklig valfrihet genom timmar då man får använda personalens hjälp till det man själv önskar.

Vidare vill vi införa ett tak på 100 kronor per timme för hemtjänst och vi vill rikta stimulanspengar till de kommuner som vill införa förenklade bedömningar när äldre personer behöver hjälp med olika serviceinsatser, med ett stort inflytande för de äldre över hur de vill använda tiden. Det behövs också bättre äldreomsorg för dem som har ett annat modersmål än svenska, och vi avsätter därför medel för att utveckla äldreomsorgen för nationella minoriteter och för dem som invandrat till Sverige.

Vi genomför också ett matlyft i äldreomsorgen för att möjliggöra god och näringsriktig mat. Sammantaget vill vi med ovan nämnda satsningar skapa en tryggare, mer jämlik och mer jämställd äldreomsorg både för de äldre och för deras anhöriga.

Ladda hem hela skuggbudgeten här: https://www.vansterpartiet.se/resursbank/vansterpartiets-skuggbudget-for-2013/

———————-

Nästa möte i Blomstermåla äger rum den 26/10. Då kommer temat vara kongressen som äger rum 10-12 januari i Stockholm.

Välkomna till Blåmstermåla!

/Elsa Berg, pol. sekreterare Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk