artikel

Skatteparadisen angår oss alla!

Bertil-webbJames Henry är expert på skatteparadis och numer verksam inom Tax Justice Network, en organisation som internationellt jobbar för att avslöja skatteparadisen. Han har beräknat att cirka 140 000 miljarder kronor göms i skatteparadis. Skulle dessa pengar eller delar av den enorma summan kunna användas för insatser i utbyggnad av våra samhällen runt om i världen, så skapar det enorma möjligheter. Även i Sverige finns ett antal företag med kopplingar till skatteparadis.

James Henry är expert på skatteparadis och numer verksam inom Tax Justice Network, en organisation som internationellt jobbar för att avslöja skatteparadisen. Han har beräknat att cirka 140 000 miljarder kronor göms i skatteparadis. Skulle dessa pengar eller delar av den enorma summan kunna användas för insatser i utbyggnad av våra samhällen runt om i världen, så skapar det enorma möjligheter. Även i Sverige finns ett antal företag med kopplingar till skatteparadis.

Varje land har ett ansvar. Varje kommun har ett ansvar. I Kalmar kommun har vi i Vänsterpartiet drivit frågan att vi inte ska ha affärer med företag som har kopplingar till så kallade skatteparadis. Vi har också exempelvis ställt krav på kollektivavtalsenliga villkor, meddelarfrihet och fackliga rättigheter. Kommunstyrelsen har beslutat om en upphandlingspolicy med en uppförandekod som kräver allt detta. Enligt uppgift var vi först i landet med att kräva att skattepengarna inte får gå till skatteparadis. Vi är stolta över det beslutet.

Kommunens verksamhet drivs med skattepengar. Vi har ett ansvar att dessa pengar används på ansvarsfullt sätt. Det snedvrider också konkurrensen om vissa företag kan skaffa sig fördelar genom skatteparadis. Vi vill ha justa affärer med justa företag.

Sveriges kommuner, inklusive oss i Kalmar, är stora upphandlare av varor och tjänster. Vi kan påverka genom vår handel och de krav vi ställer i samband med upphandling. Därför måste varje kommun nu sätta ner foten och våga agera. Också regeringen måste visa att man inte accepterar att stora summor av skattebetalarnas pengar hamnar i den globala ekonomins svarta hål, de så kallade skatteparadisen. Frågan om skatteparadis angår oss alla!

Bertil Dahl (V), kommunalråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk