artikel

Är det marknaden eller människan som ska styra vårt samhälle?

7_valfard_dubbelDen pågående utvecklingen inom flera områden går åt fel håll. Ta den aktuella debatten om det som borgerliga företrädare kallar ”valfrihet”. Vad betyder begreppet? Hur används det?

Den pågående utvecklingen inom flera områden går åt fel håll. Ta den aktuella debatten om det som borgerliga företrädare kallar ”valfrihet”. Vad betyder begreppet? Hur används det?

Självklart ses valfrihet som något positivt, frihet för val. Det brukar betyda att man bestämmer själv, både om man överhuvudtaget VILL välja något och VAD man i så fall väljer. Det är naturligtvis ingen som vill bli styrd av någon annan. Men vad blir följden av det man kallar valfrihet i välfärden?

Jo, följden är att det inte längre är människan som styr, utan det är marknaden. När välfärden i form av sjukvård, omsorg, skola och till och med apoteksverksamhet läggs ut på privata entreprenörer som sätter vinsten främst så leder det till fler alternativ att välja mellan för en del människor och färre eller inga alls för andra. Ta bara effekten för apoteken. En del kan idag få åka 20 mil enkel resa för att få tag i läkemedel om man har oturen att bo i Norrlands glesbygd och dessutom ha fräckheten att vara i behov av vård och medicin. Orsaken är helt enkelt att det inte finns någon marknad i närområdet och privata apotek som går med förlust läggs ner. Borgerliga företrädare kallar det valfrihet att inte ha tillgängliga apotek i glesbygd. Vi kallar det iskall marknadsstyrning, eller ska vi förutsätta att även behovet av samhällsservice och apoteksvaror är valfritt?

Frihet är ett positivt begrepp, men ska man ta ett samhällsansvar som politiker måste man utforma fungerande system som garanterar alla frihet och trygghet samt tillgång till välfärden och inte bara en del. Det är precis som Gudrun Schyman så klokt formulerade: ”Det finns en gräns för min frihet, och den går där min frihet inkräktar på din.”

Om nu den här privatiseringsivern mot bättre vetande fortsätter leder det till en urholkad välfärd. Om den som har möjlighet att välja kan välja egna alternativ så minskar resurserna till den allmänna och demokratiskt styrda välfärden. Den blir då gradvis sämre och sämre, och då kommer ännu färre att vilja vara med och finansiera den. Och till sist har vi abdikerat från vår demokrati och låtit den heliga marknaden styra människan istället för tvärtom. Så illa går det när vi inte längre garanterar äldre en värdig omsorg utan hänvisar till glättiga broschyrer som sjuka äldre ska välja mellan när de redan befinner sig i en utsatt situation. Det är ovärdigt ett modernt välfärdssamhälle att inte inkludera alla!

Vi har ett alternativ till den framtidsvyn. Vi vet att det finns ett stort folkligt stöd för en gemensamt finansierad och demokratiskt styrd välfärd utan vinstintressen. Vi är övertygade om att de allra flesta vill ge ALLA barn skolgång med kvalitet, inte lösbladssystem istället för läroböcker som resultat av en absurd vinstjakt. Vi tror också att det finns en grundläggande mänsklig känsla för solidaritet. Därför sviker vi i Vänsterpartiet aldrig idén om att det är möjligt att bygga ett hållbart samhälle där friheten att välja gäller alla utan undantag och där alla kan känna sig trygga oavsett förutsättningar. Det kräver att vi gemensamt finansierar och styr, men också att vi tänker på varandras bästa och inte bara på vårt eget. Vi tror att det är möjligt. Tror DU?

Birgitta Axelsson Edström, Susanne Johansson och Christine Holmberg
Vänsterpartiet Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk