Uncategorized

Första maj i Kalmar: Världens bästa välfärd!

Ett härligt arrangemang blev det på första maj i Kalmar där vi tågade runt i stadsdelen Oxhagen och höll ett offentligt möte i Oxhagsskolan. Där talade Marianne Ericsson från Jönköping, ledamot av partistyrelsen, Kaj Raving från Nybro, länets främste riksdagskandidat och Emmy Axelsson, representant för Ung Vänster i Kalmar. För den mer kulturella delen svarade Kim Stranne som även han bidrog med en hel del politiska och ideologiska pärlor av det musikaliska slaget.

Ett härligt arrangemang blev det på första maj i Kalmar där vi tågade runt i stadsdelen Oxhagen och höll ett offentligt möte i Oxhagsskolan. Där talade Marianne Ericsson från Jönköping, ledamot av partistyrelsen, Kaj Raving från Nybro, länets främste riksdagskandidat och Emmy Axelsson, representant för Ung Vänster i Kalmar. För den mer kulturella delen svarade Kim Stranne som även han bidrog med en hel del politiska och ideologiska pärlor av det musikaliska slaget.

Emmy Axelssons tal publiceras här i sin helhet:

Kamrater!

Idag är det första maj. Det är inte bara träd, fåglar och blommor som väntar på ett nytt liv. Det gör vi också. Vi ska se till att få en ny rödgrön regering till hösten! Och det ska bli så HIMLA skönt!

Regeringen med Reinfeldt i täten har under tre och ett halvt år raserat mycket av det som har gjort Sverige till ett av världens bästa länder att bo och leva i. Regeringen har gjort de rika rikare och de fattiga fattigare. Sjuka ska automatiskt bli friska bara för att dom inte får några pengar från sjukförsäkringen och man tror att lägre A-kassa ger fler jobb. Det är totalt feltänkt. Vi måste ha ett samhälle som kan garantera oss rimliga villkor när vi blir sjuka eller förlorar jobbet. Jag tror INTE att någon väljer att vara sjuk eller att vara arbetslös. Det kan drabba vem som helst av oss. För det är DRABBAD man blir, man väljer det INTE.

Vi ungdomar har inte bara fått betala ett högt pris när vi inte har kunnat få tag på jobb, när vi väl har fått tag på ett jobb så ska vi ha sämre anställningstrygghet och lägre lön. Som ung verkar det som om man ska vara glad över att överhuvudtaget få FINNAS. Det där gör att det är nästan hopplöst att få tag i en egen bostad också om man är ung. Allvarligt, hur många VILL bo hemma hos mamma och pappa tills man är 30???

I Reinfeldts Sverige ska man vara högutbildad, ha fast jobb, vara man och ha en fru som tar hand om barnen och hushållet. OM hon skulle vilja ha ett jobb så kan man alltid hyra in nån hushållsnära tjänst som kan sköta städning och barnpassning, för sån verksamhet går staten in och subventionerar, allt för att Herr Lyckad Tjänsteman inte ska behöva diska, städa sin egen toalett eller ta hand om sina egna barn. Sverige håller på att förflyttas hundra år tillbaka i tiden med såna unkna gamla idéer. Vi som är unga ställer inte upp på det! Vi vill slippa se Anna Anka och hennes vänner önska oss ett gott Hollywoodliv! Vi unga tjejer vill ha ETT RIKTIGT LIV, kunna försörja oss och ha familj SAMTIDIGT och vi tycker att vi har RÄTT till det! Vi vill ha en ny regering som kan ge oss den rätten!

Jag gick i skolan i Smedby, en mil rakt västerut härifrån. Där gick jag i en skola i nio år som var full av olika nationaliteter, religioner och kulturer. Det var inte konstigt att ha klasskompisar som hette Ali, Khalid, Rana och Hanie. Det hade ju alla. Det var inte konstigt att vi bodde i olika sorters hus, en del som jag i lägenheter, en del i radhus och andra i egna villor. Vi hade olika intressen och var bra på olika saker. Ja ja, jag trivdes väl inte med alla, vem gör det?, men jag fick lära mig att man inte ska vara rädd för dom som inte är likadana som jag själv. Det är jag glad för. Då slipper jag bli en av dom som idag står och skrämmer folk med ”mångkultur-eländet”. För det är ju okunskap och rädsla som driver Sverigedemokraterna och resten av rasisterna på högerkanten. Gå inte på det där! Det är inte sant. Ett land som inte är öppet för andra tänkesätt och inte tar tillvara ALLA människor som positiva krafter, som fullvärdiga människor, kommer att gå under av sin egen inskränkthet. Håll de främlingsfientliga utanför riksdagen! Bekämpa rasismen!

Skolan är förresten en sak som jag tycker att högerregeringen behandlar skamlöst illa. Fler betyg, mer prov, mer piska, mer disciplin och fler fristående privata skolor som kan välja och vraka bland eleverna så att de mest välartade eleverna går på samma skolor medan de kommunala skolorna får mindre pengar till undervisning för dom elever som verkligen behöver MER stöd. Så vill Folkpartiets major Jan Björklund att skolan ska bli bättre. Jag undrar: I vilket århundrade lever han? Han verkar inte fatta att det har hänt saker i världen sen 1842 när vi fick folkskola i det här landet. Att han ska införa en gymnasieskola som ser likadan ut som den min mamma gick i i början på 80-talet är väl ytterligare ett exempel på att han tycker att allt var bättre förr. Nej, barn och elever förtjänar en bättre skola än en som är full av gammal rutten skåpmat. Tänk framåt – sparka bort Björklund från skolministerstolen och sätt nån där som begriper att man lär sig bäst när man tycker att skolan är intressant!

Den här skolan, Oxhagsskolan, finns inte efter sommaren. Då har en privatskola flyttat hit och ska hyra lokalerna. Privata skolor är inte demokratiskt styrda. Om man inte vill gå här då får man ta sig till en annan skola som ligger längre bort. Jag hörde att det skulle gå en buss härifrån till Vasaskolan eftersom det inte är en trafiksäker skolväg dit. Så klart att det inte är. Jag hade ALDRIG vågat cykla dit härifrån varje dag när jag var 8-9-år. Jag vet inte om det är riktigt sant, men den bussen kan kosta lika mycket som två lärare kostar på ett år. Är det riktigt klokt? Dessutom ska kommunen OCKSÅ betala för att privatskolan är här. Jag tycker att det är slöseri med pengar, och det är slöseri med elevernas och lärarnas engagemang! Alla partier utom Vänsterpartiet köpte den här idiotiska lösningen, och det betyder att det bara är Vänsterpartiet som tycker att barnen i Oxhagen har rätt till en bra kommunal skola där de bor. Det är ju SKAMLIGT att de andra lämnar Oxhagen i sticket!  Nej, alla elever har rätt till en demokratiskt styrd skola, och jag vill INTE se ett Kalmar där vi skickar skattepengar till aktieägare istället för att köpa skolböcker, pennor och ger lön till lärare! SKÄMMES!

Kamrater,

vi behöver ett rödare Kalmar. Vi behöver en ny rödgrön regering i Sverige. Vi behöver ett varmare samhälle där alla är lika mycket värda. Då behövs ett starkt Vänsterparti. Gå och rösta för framtiden i september! Och kämpa på fram till dess, i skolan, hemma, på jobbet, på gator och torg!

Leve första maj! Leve socialismen! Leve friheten!

Dela den här sidan:

Kopiera länk