Uncategorized

Sverige behöver en ny regering

Högeralliansen har i regeringsställning gjort vårt samhälle både kallare och mer orättvist. I förra valrörelsen pratade högerns företrädare vitt och brett om att jobben var viktigast. Efter tre års högerregering har Sverige rekordhög arbetslöshet. Hundratusentals människor hindras alltså från att bidra till den ekonomiska utvecklingen. De som är sjuka får det sämre och sämre ställt och utmålas som arbetsskygga om de inte arbetar på jobb som de pga sjukdom inte klarar av eller ens kan få. Orättvisorna på arbetsmarknaden förstärks. Klyftorna ökar i samhället.

Sanningen är att högerregeringen hela tiden har prioriterat sänkta skatter till dem som har mest framför satsningar på välfärd och ett bättre arbetsliv. Den känslokalla politiken som verkar vilja förstärka konstaterandet ”Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk” har lett till att a-kassorna och försäkringskassan har körts i botten. Den internationella finanskrisen är naturligtvis ett avgörande skäl till att vi liksom andra länder fått massarbetslöshet, men processen har förstärkts av regeringens handlingsförlamning. Vi kan bara se på hur man har avstått från att engagera sig i problematiken kring SAAB.

Sverige behöver en ny regering. Vänsterpartiet är berett att vara med och bilda en rödgrön regering efter valet. En rödgrön regering måste tydligt sätta kampen mot arbetslösheten främst. Full sysselsättning måste vara ett överordnat mål i den ekonomiska politiken. Man måste driva en politik som minskar de ekonomiska och sociala orättvisorna, som ökar jämställdheten mellan kvinnor och män på livets alla områden och som vidareutvecklar välfärden, inte säljer ut eller styckar upp den. Klimatutmaningen måste antas på allvar och man måste vara med och driva processen att skapa framtidens hållbara jobb.

Detta är Vänsterpartiets krav på en ny regering. Vi är beredda att samarbeta och kompromissa – men vi är inte intresserade av regeringsmakt om det inte innebär förändring. Vi är övertygade om att förändring är möjlig, men det kräver ett starkt Vänsterparti i det kommande valet. Därför kommer vi i alla sammanhang att tydliggöra Vänsterpartiets betydelse för en ny regeringspolitik. Sverige behöver ett mänskligare och mer hållbart samhälle. Vänsterpartiet har just detta överst på dagordningen inför den kommande mandatperioden.

Birgitta Axelsson Edström, Vänsterpartiet Kalmar

Dela den här sidan:

Kopiera länk