Uncategorized

Brist på demokrati i Turkiet – Stöd de demokratiska krafterna

Nu fylls återigen våra tidningar med annonser om semesterresor till varmare länder. Ett populärt och vackert resmål är Turkiet. Samtidigt får vi också rapporter om situationen i landet. Det är med stor oro vi ser på behandlingen av folkvalda politiker i Turkiet och på förföljelsen av kurder.

Ett stort antal demokratiskt valda borgmästare sitter nu häktade i Turkiet. De är anklagade för terrorism. Samtidigt har ordföranden i en respekterad människorättsorganisation (IHD) också arresterats.

Detta är det fjärde stora tillslaget mot kurdiska politiker sedan DTP vann en jordskredsseger i kommunvalen i mars 2009. De arresterade politikerna är de som hårdast arbetat för lokal demokrati i sina kommuner och som trots ständiga trakasserier från den turkiska statens sida har försökt bygga upp ett fungerande samhälle.

Borlängebon och kurden Ramazan Kizil har dömts till 10 månaders fängelse av en turkisk domstol. Brottet består i att Kizil har talat kurdiska på ett politiskt möte i turkiska delen av Kurdistan. Rättegången och domen måste fördömas av den svenska regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt i spetsen. En svensk regering värd namnet måste med kraft och politisk tydlighet ta avstånd ifrån Turkiets förtryck och förföljelse av kurder

Som kommunpolitiker för Vänsterpartiet är vi djupt oroade och upprörda över behandlingen av folkvalda. Den turkiska staten vill krossa demokratin som mödosamt försöker bygga upp de kurdiska kommunerna. Det är dags att fler politiker i Sverige och i Europa deklarerar att detta inte är acceptabelt! Turkiet har undertecknat FN: s deklaration om mänskliga rättigheter och som undertecknande land har man förbundit sig att följa den. Respekt för inhemska minoriteter och rätten till yttrandefrihet är en förutsättning för medlemskap i den Europeiska Unionen och Turkiet har accepterat att förhandla utifrån dessa förutsättningar.

Om Turkiet ska ha någon trovärdighet kvar som ett modernt land som eftersträvar demokrati måste de fängslade folkvalda politikerna och människorättskämparna släppas omedelbart!

Det är också viktigt att man som turist känner till situationen i Turkiet och gör vad man kan för att ta avstånd från förtrycket i landet. Det finns många andra resmål att välja om man inte vill riskera att ens indirekt stödja odemokratiska processer.

Bertil Dahl, Birgitta Axelsson Edström, Kaj Raving, Lars Holmberg och Tomas Markljung

 Vänsterpartister i Kalmar län

Dela den här sidan:

Kopiera länk