artikel

Kunskapsfientligt skollagsförslag

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är i färd med att lansera en ny skollag. Nu släpps nyheten att elever inte ska ha möjlighet att läsa upp gymnasiebetyg på Komvux. Sällan har det varit så tydligt att Björklunds och den borgerliga regeringens människosyn är iskall.

Det är morot och piska som gäller i Foilkpartiets skola, från tidig ålder och livet igenom. Det man inte lär sig före 19 års ålder får man helt enkelt låta bli att lära sig.

Folkpartiet säger sig värdera kunskap högt. Det här förslaget kommer istället att stänga dörrar till kunskap och dessutom mycket orättvist drabba elever som varit sjuka eller som haft en dålig skoltid. Den enda möjlighet man i fortsättningen kommer att ha om man misslyckats med en kurs i gymnasiet är att tentera om den på egen hand. Det fungerar oerhört sällan. Lärande är ju en social process som man behöver stöd i, speciellt om man tidigare har haft det svårt med ett ämne. Björklund tror plötsligt att man klarar sig utan lärare. Detta kommer från en utbildningsminister som säger sig vilja satsa på läraryrket och uppgradera lärarutbildningen. Det är skrattretande.

Självklart drabbas unga människor hårt av den här reformen. Främst blir det de elever som inte når de högsta betygen trots att de sliter som djur som förlorar mest och fråntas möjligheten att läsa upp sina betyg för att komma in på sina drömutbildningar. För de här eleverna är inte Komvux något taktiskt val utan den enda vägen de har för att nå vidare. Den vägen kostar både tid och dyra studiemedel. Med den här skollagen måste de här eleverna istället välja att bli underkända i gymnasiet. Det är förstås fel signal. Man kan fråga sig vad Björklund och den borgerliga regeringen har vunnit då.

Nej, Komvux är en viktig del av vårt utbildningssystem. Är det brist på platser på Komvux i ett läge då arbetsmarknaden kärvar så löser man inte problemet genom att stänga folk ute. Man måste istället utöka platserna. Men det är klart, tror man inte på människors vilja och förmåga att utvecklas hela livet så inser man väl inte det heller.

 

Birgitta Axelsson Edström (V)

Ersättare i Kalmarsunds gymnasieförbund

Dela den här sidan:

Kopiera länk