artikel

Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa!

Regeringen har rustat ner våra trygghetssystem och nöjer sig med att konstatera att 2009 kommer att bli ”ett riktigt skitår”. Vi i Vänsterpartiet säger: Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa!

Arbetslösheten stiger nu med rasande fart i Sverige. Ungdomar riskerar att drabbas värst. Samtidigt riskerar tusentals människor att bli utförsäkrade ur sjukförsäkringen de närmaste åren. 

Enligt Arbetsförmedlingen beräknas 145 000 jobb försvinna de närmaste två åren och arbetslösheten stiga till 7,6 procent 2009 och 9 procent 2010. Antalet nyanmälda jobb på Arbetsförmedlingen minskar, de arbetssökande blir fler och varslen är rekordhöga. Sedan september 2008 har drygt 65 000 personer varslats om uppsägning i Sverige.

Även i Kalmar län stiger nu arbetslösheten snabbt. Utöver de varslade tillkommer alla visstidsanställda som inte får sina vikariat och provanställningar förlängda, ungdomar och utrikesfödda som inte har fått fotfäste på arbetsmarknaden och de sjuka som utförsäkras ur sjukförsäkringen.

Bara i Kalmar län har arbetslösheten bland ungdomar stigit med 26 procent sedan 2007. Samtidigt har andelen ungdomar som inte har rätt till ersättning från a-kassan fördubblats sedan 2006. Hälften av alla arbetslösa ungdomar är därför hänvisade till ersättningsnivåer som ibland understiger riksnormen för socialbidrag!

Även de sjuka som nu riskerar utförsäkring från sjukförsäkringen kommer att hänvisas till den tuffare arbetsmarknaden. Enligt Försäkringskassan riskerar 52 000 personer att bli utförsäkrade ur sjukförsäkringen 2010, varav 1300 personer beräknas bo i Kalmar län. Risken är att de hamnar längst bak i kön till varje ledigt jobb och istället tvingas gå till socialen.

Sammantaget riskerar regeringens jakt på sjuka och arbetslösa leda till katastrof nu när arbetslösheten stiger. Försämringarna slår särskilt hårt mot kvinnor och ungdomar. Ännu fler kan bli tvungna att söka socialbidrag.

Strax innan jul blev Fredrik Reinfeldt intervjuad av Politikerbloggen på TV 4. På frågan om hur de arbetslösa som inte har rätt till ersättning från a-kassan ska klara sig på 5000 kr per månad, sa statsministern torrt att "det finns ju överlevnadskonstnärer". Som att vår djupaste längtan att överleva och skapa ett bättre liv för våra barn skulle legitimera att klyftorna nu växer med rasande fart. Det duger inte Reinfeldt!

Vi i Vänsterpartiet säger: Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa! Ingen människa blir friskare av fattigdom och regeringen borde bekämpa arbetslösheten istället för att bekämpa de arbetslösa. Vi kräver en solidarisk arbetslöshetsförsäkring och en sjukförsäkring som inte tvingar oss att jobba när vi är sjuka.

 

Birgitta Axelsson Edström, vice ordförande, Vänsterpartiet Kalmar län

Bertil Dahl, kommunalråd, Kalmar

LiseLotte Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet från Lögdeå och talesperson i socialförsäkringsfrågor

Dela den här sidan:

Kopiera länk