artikel

Stöd de mindre företagen!

Det internationella kapitalistiska systemet har gått in i väggen. Banker och Investmentbankers strävan efter stora och snabba vinster, sätter press på alla världens länder.

För att rädda finansieringssystemet och spararnas pengar går alla stater in med mångmiljardbelopp. I både USA, Europa och Sverige tvingas staten ta över ägandet i bankerna. Skattebetalarnas pengar garanterar bankernas fortlevnad och fortsatta vinster. Även de fyra svenska storbankerna behöver hjälp, trots att de varje kvartal gör rekordvinster. De fristående sparbankerna, som klarar sin verksamhet utan ohemula vinster och bonusar till direktörerna, får dock vara med och betala för att rädda storbankerna.

Finanskrisen förstärker den snabbt slående lågkonjunkturen. Varsel om uppsägningar står som spön i backen och tillväxten både i Sverige och övriga Europa tvärstannar. Vi kan enligt Konjunkturinstitutet räkna med hög arbetslöshet redan kommande år. Sverige är, trots flera goda år, illa ute. Den borgerliga regeringen har använt sina två första år till att sänka skatter och försämra A-kassa och sjukförsäkring. Den borgerliga regeringen har dessutom passat på att avlöva komvux och arbetsmarknadsutbildningarna.

Men vi vet att det behövs arbetskraft i många branscher. Regeringen borde underlätta för dessa företag att få tag i nödvändig arbetskraft i stället för att minska utbildningarna.

Vänsterpartiet tror inte på allmänt utskvättade skattesänkningar och rabatter och inte heller på försämrat anställningsskydd och urgröpt A-kassa. Vårt svar på borgarnas skattesänkningar och antifackliga politik är att seriöst stödja ensamföretag och mindre företag. Det är dessa företag som i nuvarande läge skulle kunna nyanställa. Men reglerna för sjukförsäkringen hämmar starkt alla ambitioner. En ensamföretagare som behöver anställa drar sig för detta då han/hon inte vill ta risken att anställa folk som kanske blir sjuka. Företaget måste nämligen betala sjuklönen de första 14 dagarna. Detta innebär också att löntagare, som är sjuka med jämna mellanrum eller inte kan ställa upp till 100 procent, får väldigt svårt att få anställning. Vi föreslår därför att Försäkringskassan tar tillbaka ansvaret för sjuklönen, även de första 14 sjuklönedagarna. Det skulle underlätta för små företag att nyanställa och det skulle väsentligt underlätta för många löntagare att få ett jobb.

 Den stora frågan är faktiskt varför övriga partier inte stödjer Vänsterpartiets förslag vad gäller de mindre företagen?

 

Lennart Beijer, Hultsfred

Johnny Petersson, Kalmar

Bertil Dahl, Kalmar

Irene Fleetwood, Blomstermåla

Tomas Markljung, Västervik

Tommy Ejnarsson, Hultsfred

Ulf Åman, Oskarshamn

Kaj Raving, Nybro

Arne Tärnblom, Borgholm

Jacqueline Dovblom, Kalmar

Elisabeth Cima Kvarneke, Mörbylånga

Birgitta Axelsson Edström, Kalmar

Magnus Stavbom, Västervik

Sonia Lindell , Mörbylånga

Mikael Nilsson, Emmaboda

Vänsterpartiet Kalmar län

Dela den här sidan:

Kopiera länk