artikel

Kampen mot rasism och främlingsfientlighet måste fortsätta!

Söndagen den 9 november 2008 genomfördes en bred manifestation till minne av Kristallnatten på Larmtorget i Kalmar. Arrangör var Ung Vänster, Kalmar. Manifestationen stördes av ett tiotal svartklädda rasister som attackerade såväl människor som utrustning. Här kan ett av talen läsas.

Vi minns Kristallnatten som mörk och oviss. Under denna natt, för sjuttio år sedan, angreps judar över hela Tyskland. Tiotusentals deporterades av den främlingsfientliga regimen som då styrde Tyskland med en järnhand.

Det var sjuttio år sedan, men det finns fortfarande etnisk rensning. Det finns fortfarande främlingsfientlighet. Det finns fortfarande järnhänder.

Man vill ju gärna tro att "det där var så längesedan, det händer inte längre", men tyvärr så är det inte så. Kristallnatten får inte glömmas av den anledningen att det var en regim som verkställde orden att deportera ett folk. Den får inte glömmas, för det var början på det största folkmordet i historien. Det finns fortfarande regimer som eldar på främlingsfientliga element och som hetsar folkgrupper mot varandra.

Det var inte så längesedan det hände i Jugoslavien och det är många av oss som minns det. Kristallnatten kan vi läsa om i våra historieböcker, men ibland behövs det mer än så för att vi ska få vetskap om de fasansfulla händelser som har hänt, händer och kommer att hända.

Vem är det idag som är den så kallade "boven"? Judarna anklagades för att undergräva ekonomin i Tyskland och därför utsågs de till syndabockar. Vem är det då idag man målar upp som skurk?

Det är väl ändå muslimer som oftast målas upp som bovar. Efter den 11 september utlyste USA någon form av undantagstillstånd i hela världen och plötsligt kunde varenda muslim anklagas för att vara terrorist, bara på grund av sin religion och sitt ursprung. Före Sovjetunionens fall förföljdes människor där pga sina åsikter. I Kina händer det än idag. Exemplen är många.

Vi gör den här manifestationen idag för att försöka stoppa all främlingsfientlighet. Vi vill minnas Kristallnatten som en av de största tragedierna i vår historia, men vill också understryka att regimer och människor än idag svartmålar folkgrupper.

Vi riktar oss till ALLA. Vi kan själva stoppa den där osäkerheten som vi kanske har inom oss. Istället för att ogilla och skaka på huvudet åt religioner och folkgrupper så kan vi försöka att förstå. Lära oss av andras upplevelser och uppfostran. Att inte ha förutfattade meningar om någon. Att fråga själv och bilda oss en egen uppfattning.

Den som är trygg och säker i sig själv behöver inte vara rädd för det som är främmande och okänt. Vi är människor med samma värde oavsett ursprung, åsikter och religioner! Vi ska visa att vi värdesätter varandra.

Så därför skulle vi nu vandra genom staden i ett tyst fackeltåg för att göra oss påminda om den hemska natten vi kallar Kristallnatten och för den främlingsfientlighet som fortfarande existerar. Av säkerhetsskäl stannar manifestationen vid denna stund på Larmtorget i Kalmar. I stunder som denna förstår vi att det är en riktig och mycket viktig kamp som vi måste föra.

Stoppa främlingsfientligheten!

Fridlys människan!

Dela den här sidan:

Kopiera länk