artikel

Vilja och konsumentmakt

Vi påverkar genom det vi handlar. Genom att handla varor som är etiskt odlade/producerade, exempelvis rättvisemärkta varor (Fair Trade), kan vi bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för producenter och anställda i utvecklingsländer.

Genom rättvisemärkningen främjar vi demokratin, organisationsrätten, hindrar barnarbete och tar miljöhänsyn i produktionen. Antalet varor som är rättvisemärkta ökar hela tiden, efterfrågan ökar och människor vill ta ansvar för sin konsumtion och påverka en hållbar utveckling mot mer rättvis handel. 

Rättvisemärkt ägs av Svenska Kyrkan och LO. Med i föreningen finns exempelvis olika religiösa organisationer, facken, konsumentföreningar, Röda Korset och Världsbutikerna.

Arbetet med att Kalmar ska bli en Fair Trade City syftar till att öka utbudet av varor som är rättvisemärkta. Detta gäller handel, restauranger, caféer, arbetsplatser liksom den kommunala verksamheten. Många medvetna affärsinnehavare har redan idag ett växande utbud av rättvisemärkta produkter.

Malmö, Lund, Ronneby och Karlstad är redan Fair Trade Cities. Andra städer, flera borgerligt styrda, har arbete på gång. Men i Kalmar säger moderaterna och folkpartiet nej. Hilmanssons (fp) låt-gå-politik hoppas som vanligt på att marknaden ska fixa allt. Hilmansson menar att det blir dyrt för kommunen att arbeta med Rättvisemärkt. Kommunens personal anser att uppdraget ingår i nuvarande arbete och inte ska innebära merkostnader. Hilmansson anklagar kyrkan och LO för att bara försöka få "ytterligare en arena att spela på". Hon misstror den oberoende forskare som granskat Timbros (högerns tankesmedja) kritiska rapport. Forskaren ger inte mycket för det vetenskapliga innehållet.

Det står klart och tydligt för alla att (fp) helt enkelt inte vill arbeta för en mer rättvis handel.

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att aktivt driva och påverka utvecklingen. Vi har ett ansvar som politiker, som ansvariga näringsidkare och som konsumenter att arbeta för en rättvisare och solidarisk värld, där är rättvis handel en viktig del. Därför är beslutet att Kalmar ska ansöka om att bli en Fair Trade City så viktigt. Det handlar om vilja och konsumentmakt.

Bertil Dahl (v)

Birgitta Axelsson Edström (v)

Lars Holmberg (v)

Dela den här sidan:

Kopiera länk