artikel

Vi kämpar vidare!

Fredrik Reinfeldt sa i TV dagen efter valet att det behövs ”runt 300 000 jobb” för att nå full sysselsättning i Sverige. Samme Fredrik Reinfeldt, som talat om ett ”utanförskap” på 1,5 miljoner människor som ”inte går till jobbet en vanlig dag”, hade dagen efter valet strukit 1,2 miljoner människor från sin nya statistik. Vart tog de vägen?

Det har talats om en historisk seger för högeralliansen. Det ligger mycket i detta. Ovanstående är ett exempel de sk Nya moderaternas cyniska hyckleri, ett hyckleri som tack och lov känner få motsvarigheter i modern tid. Frågan är om övriga tre allianspartier (oräknat partiledarna) ens själva förstod vilken högerkarusell de satte sig på. Det har de väl emellertid blivit varse vid det här laget. Folkpartiets Birgitta Ohlsson konstaterade tidigt att vårdnadsbidraget är "osexigt och förlegat" och hindrar jämställdheten. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) lär få ett elände när högern på allvar ska infria sina löften om att sänka alkoholskatten. Var den traditionella centerpolitiken återfinns och var de jordnära "Åsa-Nisse-marxisterna" kan känna igen sig står skrivet i stjärnorna. Apropå stjärnor: En fråga som återstår att besvara är den om vilka nya toppmoderater som ska vara ministrar under de kommande åren. Två stjärnor har redan fallit. Visst finns risken att vi får skåda fler stjärnfall på den ny-blå himlen?

Hur som helst, vänsterpartiet kommer att göra allt för att påtala orättvisorna iden högerpolitik som väntar. Vårt alternativ är tydligt: Full sysselsättning måste få högsta prioritet i den ekonomiska politiken. Ett äkta arbetarparti som står för rättvisa och solidaritet inser att det är orimligt att ha en "fristående" riksbank som torpederar ökad sysselsättning. Det måste till betydligt fler anställda i den offentliga sektorn. Det behövs en energiomställning som gör något åt klimatproblemen och som skapar jobb i en viktig framtidsbransch. Det här är en politik som ligger fjärran från den "jobben kommer-mentalitet" som präglade delar av arbetarrörelsen före valet. Det är en politik som ger jobb och ökar livskvaliteten samtidigt som samhällsklyftorna minskar.

Högerns politik går istället ut på att slå på de arbetslösa, sänka ersättningen från A-kassan, ta bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften och försämra arbetsvillkor och löner i Sverige. Vi har sett det tydligt i höstbudgeten. Den omvända Robin Hood-principen gäller fullt ut. Man tar från de fattiga och ger åt de rika. Konkreta förslag som skulle ge fler arbete saknas, och det visste vi på förhand. Det är trist att vi inte lyckades påtala det tydligt nog under valrörelsen. Där borde vi ha varit övertydliga, men där misslyckades vi.

Nu blir det en hård strid mot den löntagarfientliga allianskvartetten. Den striden kommer vänsterpartiet att leda. Vi inbjuder alla krafter som vill arbeta för ett rättvisare samhälle att samverka i det arbetet. Om knappt fyra år kommer vi att se resultatet.

Birgitta Axelsson Edström (v)

Politisk sekreterare

Bertil Dahl (v)

Kommunalråd

Kalmar

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk