artikel

Är Kalmarborna dumma?

Etablissemanget har sin ståndpunkt klar. Vi i Kalmar är för dumma för att kunna uttrycka vår åsikt om EUs nya grundlag i en folkomröstning.
Jag vet inte vilka andra brukar umgås med, men jag har svårt att förstå varför vi i Kalmar är dummare än andra. Skulle folket i Paris, Lissabon eller Köpenhamn vara smartare än invånarna i Kalmar? De är däremot, till skillnad från oss i Kalmar, bemyndigade att folkomrösta om EUs grundlagsförslag. Har de kanske smartare, modigare och mer lyssnande parlament?

Förvirringen kring vårt krav på folkomröstning är stor. Många verkar tro att det rör sig om ja eller nej till EU, men det valet höll vi ju redan 1994. Visserligen är det hela elva år sedan, men det minns väl de flesta av oss. Där blev det ja, och det är ett valresultat som vi ska respektera även om många med mig tycker att det var uppåt väggarna galet. Vi är ju med i EU nu, och nu gäller det EUs konstitution och inget annat. Har det gått grundlagsanhängarna förbi?

Ett medlemskap i EU betyder dock inte att vi måste säga ja och amen till allting som presenteras där. En ny och gemensam konstitution innebär genomgripande förändringar för vårt land, exempelvis grundlagsfästs avregleringar och privatiseringar i den heliga fria marknadens namn, våra fackliga rättigheter hotas och vi tar ett första steg mot ett Europas Förenta Stater där vi frånsäger oss stora delar av vår självbestämmanderätt. Det är en ren oförskämdhet att vi svenskar förmenas rätten att ens diskutera frågan. Den var inte ens uppe till behandling i senaste riksdagsvalet, så varför ska vi acceptera att riksdagen ska besluta å våra vägnar? Hur säkra är vi på att riksdagen speglar folkets vilja i den här frågan? Vi såg hur det gick i EMU-valet. Riksdagen var långt mer EMU-vänlig än folket. Vi genomförde en folkomröstning och undkom en situation där folket blev överkörda av sitt eget parlament. Varför ska vi riskera att låta oss köras över den här gången?

Etablissemanget hanterar sin egen feghet genom att hänvisa till frågans komplexitet. En folkomröstning löser inte allt, men den ger möjlighet till debatt och diskussion. Vi har, i demokratins namn, rätt till att både debattera och diskutera och därigenom bilda oss en kvalificerad åsikt som ska vara vägledande för Sveriges ställningstagande. Den politiska eliten ska inte ta ifrån oss den rätten. Omyndigförklara inte den svenska väljarkåren!

Birgitta Axelsson (v)
Politisk sekreterare

Dela den här sidan:

Kopiera länk